Bilgisayara yeni bir işletim sistemi kurma, format atma işlemi birçok yerde anlatılmıştır. Bu yazımda baştan sona kaliteli bir format atma sürecini sizlere anlatacağım. İlk olarak format için doğru bir ISO kalıbı bulmamız gerekir. Ben Windows 7 üzerinden süreci anlatacağım. Orijinal DVD'niz varsa onu kullanarak format işlemini yapmanızı öneririm. Yoksa USB Bellekte kullanabilirsiniz.
Lisansınız yoksa Zamunda üzerinden doğru Torrent dosyasını indirerek format işlemini yapabilirsiniz. Zamunda'da Windows 7 Ultimate SP1 x64 olarak aratırsanız kaliteli ISO dosyalarını bulabilirsiniz. Aşağıdaki resimde kaliteli kalıpları işaretledim. Vuze programı ile seçtiğiniz Torrent dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Son Kaliteli ISO
Dosya: Windows 7 Ultimate SP1 (x64) EN - Latest Untouched 6.1.7601
Boyut: 3.09 GB
Tarih: 2016-01-05
ISO kalıbımızı indirdikten sonra, bunu ya boş bir DVD'ye yada USB içerisine yazdırarak format atmaya hazır hale getireceğiz. USB belleğinize yazdırabilmek için ISO to USB programını bilgisayarınıza kurun. Browse kısmına indirdiğiniz ISO kalıbını seçin. USB Drive kısmından format atacağınız flash belleğinizi seçin. Dosya sistemini varsayılan FAT32 yapın. Resimdeki gibi Bootable işaretli olsun. Burn diyerek USB belleğimizi format için hazırlayalım.
USB Belleğiniz hazırsa, bilgisayarınız kapalı iken USB Belleğinizi takın ve bilgisayarı çalıştırın. F12 ile ön yüklemeyi açın ve USB'yi seçin. Yada F2, F9, F12 ile (Bilgisayarlara göre farklılık gösterir) Bios'a girerek Boot kısmından ilk seçeneği USB yapın.
Windows 7 yükleme penceresi önünüze geldiyse işlemleri doğru yapmışsınız demektir. İleri diyerek Harddisk bölümleme kısmına gelin. Upgrade kısmını seçmeyin çünkü üzerine yükleme yapıyor ve eski dosyalar sistemde yine kalıyor. Custom diyerek temiz bir yükleme işlemi yapmanızı öneririm.
Custom seçeneğinden sonra disk bölümleri karşımıza çıkacaktır. Drive options (Advanced) kısmını seçin Delete ile var olan tüm disk bölümlerini silin. En son tek bir disk bölümü kalacaktır: Disk 0 Unallocated Space adında. İster tüm işletim sistemini bunun üzerine kurun, isterseniz bu alanı ikiye bölerek birincil olan kısmın üzerine kurabilirsiniz.
İleri diyerek kurulum işlemine başlayabilirsiniz. Kurulum bittikten sonra bilgisayar kendini yeniden başlatacaktır. Bilgisayar kapandıktan sonra USB Belleğinizi çıkarabilirsiniz. Kurulum ayarlarının sonlarına doğru Lisans ekranı önünüze gelecektir. Orijinal lisans numaranız varsa girin, yoksa İleri diyerek devam edin.
Masaüstü açıldıktan sonra Driver paketleri, Türkçe dili ve güncelleştirmeler işlemlerini yapacağız. Linux işletim sistemi kullanalar bu işlemleri yapmak zorunda kalmıyor. Maalesef Windows'un en sıkıcı kısmı burasıdır.
İlk olarak bilgisayarımıza Driver paketlerini yükleyeceğiz. Driver yükleme her ne kadar kolay gibi görünse de yanlış bir işlem sonucu bilgisayara mavi ekran hatası verdirebilir ve yine format atmak zorunda kalabilirsiniz. Mavi ekran hatalarının birçoğu yanlış Driver yüklemesinden kaynaklanmaktadır. Doğru Driver paketlerini bulmanız için ilk olarak bilgisayarınızın markasını öğrenip sitesinden Windows 7 64 bit uyumlu tüm paketleri indirin. Bu işlemi bir örnek ile anlatacağım.
Bilgisayarınızın markası bilgisayarın köşesinde veya arkasında yazar. Örnekle benimki Lenovo G510 serisi. Eğer bilgisayarınızın tam adını bulamıyorsanız Başlat Çalıştır(Run) kısmına dxdiag yazarak sistem modelinizi ve serisini öğrenebilirsiniz.
Bilgisayarımızın serisini öğrendikten sonra markamızın resmi sitesine giriyoruz. Sürücüler genelde Destek(Support) kısmında olur. Buradan bilgisayarınızı bulup Drivers Software veya Sürücüler kısmına gelip Operating System(İşletim Sistemi) seçerek tüm Driver dosyalarını indirebilirsiniz. Ben Lenovo G510 Driver dosyalarını sitesinde buldum. Uyumlu işletim sistemini seçerek dosyaları indirdim. Burada amaç doğru Driver dosyaları her zaman markanın kendi sitesin dedir. Kendi sitesinde bulamadığımız Driver dosyaları olursa diğer yöntemleri denemenizi öneririm. Fakat Driver işlemi için ilk yöntem her zaman ilk anlattığımdır.
Driver yükleme işleminde ilk anlattığım kısmı yaptıktan sonra donanım aygıtında eksik ve bilinmeyen, sarı ünlem hatası veren Driver dosyası kalmışsa oradaki bilinmeyen aygıtın üzerine gelip sağ tıklayın ve Özellikler diyin. Ayrıntılar kısmından Donanım Kimliklerini seçin. Çıkan değeri kopyalayıp www.devid.info sitesinde aratın. İlgili Driver dosyasını indirerek bilinmeyen aygıtınızı bulmuş olursunuz. Eğer bundan da bir sonuç alamazsanız son çare DriverPack Solution kullanabilirsiniz. Aygıt yöneticisi sarı ünlem veya bilinmeyen Driver hatası makalemden bu işlemleri detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Driver yükleme işleminden sonra Windows Update kısmından güncelleştirmeleri alarak Türkçe Dil Paketini ve tüm güncelleştirmeleri yükleyin. Türkçe dışında çıkan diğer dil paketlerini gizle diyerek güncellemeyin. Güncelleştirme almanızı öneririm, Driver güncelleştirmeleri Windows Update içinde geliyor bu yüzden güncelleştirme işlemini yapın. Tüm güncelleştirme işlemi bittikten sonra Hizmetlerden Windows Update'i durdurabilirsiniz.
Son olarak Lisanslama işlemini anlatacağım. Orijinal lisansınız yoksa bilgisayarınız üç gün sonra lisans hatası verecektir. Masaüstünüz siyah olup bu windows kopyası orijinal değil uyarısı verecektir. RemoveWat (RemoveWat 2.2.6) kullanarak lisans işlemini yapabilirsiniz. Siyah ekran ve lisans verme hatasından bu şekilde kurtulabilirsiniz.
Sistem kısmında ise (Bilgisayar ikonuna sağ tıklayıp Özellikler diyerek açabilirsiniz) Üretici ve Model isimlerini değiştirmek içinse Remove MDW Reg dosyasını not defterinde kendinize göre düzenleyin. Düzenledikten sonra dosyaya çift tıklayıp Evet diyerek üretici ve model kısımlarını değiştirebilirsiniz.
Tüm format atma sürecini anlatmaya çalıştım. İşlemleri sırası ile yaparsanız bilgisayarınıza düzgün bir işletim sistemi kurmuş olacaksınız. Windows 8 kullananlar içinse önerim Windows 10'a geçmeleridir.
Ek olarak yeni nesil bilgisayarlar artık UEFI Bios olarak geliyor. UEFI Bios'un temel amacı manüel olarak istediğiniz işletim sistemini kurarken zorluk çıkarmasıdır. Bu sayede lisansız kopya Windows sürümlerinin önüne geçilmesi planlanıyor. UEFI Bios daha çok Windows 8 ve 10 ile uyunlı çalışıyor. Windows 7 ile de uyumlu fakat manüel olarak Bios ekranına erişimi bile zorlaştırmışlar. Amaç format atma işlemini zorlaştırmak.
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) gelişmiş bir Boot Firmware'dir ve Windows ile uyumlu çalışır. Fakat UEFI bize Linux işletim sistemi kurmamıza pek imkan vermiyor. UEFI Bios olan bilgisayara Linux işletim sistemi kursanız bile 1 hafta sonra sistem hatası alabilirsiniz. Ubuntu ve Linux Mint'da bunu denedim. En fazla 1 hafta sonra işletim sistemi uyumsuzluğu diyerek sistemi açmıyor ve hata veriyor.
Windows 7 Gereksiz Güncelleme Paketleri;
Gereksiz paketlerin üzerine gelip sağ tıklayıp Güncelleştirmeyi Gizle diyebilirsiniz.
1) Türkçe Hariç Diğer Dil Paketleri
2) Windows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı
Kodlar: KB890830
Windows 10 hakkında bilgi vermek gerekirse; Ev kullanıcıları için önerim Windows 10 Pro sürümüdür.
Zamunda: Windows 10 Pro x64 Build 15063 en-US March2017
Windows 10 Home: PC, tablet veya ikisini bir arada sunan cihazlarda çalışmak üzere tasarlanmış bir Windows 10 sürümüdür. Daha çok ev kullanıcılarını hedef alır, düşük maliyetlidir ama içerisinde kurumsal özellikler yer almaz.
Windows 10 Pro: İş dünyasını hedef alan bir sürüm dür. Windows 10 Home sürümündeki tüm özelliklere ek olarak
çeşitli iş ve kurumsal özellikleri de bünyesinde barındırır.
Windows 10 Enterprise: Yine iş dünyasını hedef alan bir sürüm dür. Windows 10 Pro özelliklerinin tamamına sahiptir. Ayrıca geniş BT yapılarına destek olacak bazı avantajlar sağlar.
Windows 10 Education: Okullar, kolejler ve üniversiteleri hedef alan bir sürüm dür. Windows 10 Enterprise’ın tüm özelliklerine sahiptir. Farklı olarak sadece Akademik Lisanslama kapsamında temin edilebilir.