18 Eylül 2015
Dizüstü Bilgisayar (Notebook) Alma Stratejisi
Dizüstü bilgisayar alırken öncelikle nasıl bir bilgisayar istediğimize karar vermemiz lazım. Ekran boyutu büyük olmalı, kesinlikle ince olmalı Dvd-Rom istemiyorum, yeni nesil oyunları çalıştıracak oyun bilgisayarı almam lazım. İşte ilk olarak bu soruları netleştirip stratejinizi ona göre belirlemeniz gerekecektir.
Notebook alırken ilk bakacağımız özellik işlemci ve ekran kartı değerleridir. Çünkü bu parçaların değişimi pek mümkün olmuyor. Dizüstü bilgisayarımıza ileride takviye olarak yapabilecekleriniz ise Ram(Bellek) ve SSD Harddisk takviyesidir.
Örnek ile anlatacak olursak; alacağınız Notebook'ta fiyat/işlemci/ekran kartı üçlüsünü iyi yakalarsanız, ileride takviye olarak 4 GB veya 8 GB 1600 Mhz bellek takviyesi (Yeni dizüstü bilgisayarların çoğu 16 GB belleğe kadar destekliyor, sadece ilk alırken size 4 GB Ram verirler.) yapabilirsiniz.
Yeni çıkan bilgisayarların çoğu SSD uyumlu olduğu için size verilecek olan 500GB, 750GB, 1TB diskler genelde SATA olup 5400 RPM (7200 RPM olanlar için SSD takviyesi bir süre ertelenebilinir) değerindedir. Siz buna isterseniz ileride en az 256 GB SSD Harddisk alabilirsiniz. SSD Harddisk önerisi olarak Samsung 840 Pro, Samsung 850 Pro markalarını incelemenizi tavsiye ederim.
Diğer fabrika çıkışlı SATA diskinizi ise dizüstündeki DVD-ROM'u iptal edip, HDD Caddy alarak ikinci Harddisk olarak kullanabilirsiniz. Performans ve hız için işletim sistemi ve ana programları SSD üzerine kurmanız gerek.
Intel i7 4. nesil U serisi işlemciler i5 3. nesil M serisi işlemciler ile hemen hemen aynı performans da. Örnek verecek olursak şuan benim kullandığım işlemci markası Intel Core i5-3210M ve piyasada gördüğüm kadarıyla birçok dizüstü bilgisayarlarında kullanılan işlemci ise Intel Core i7-4510U olup ikisinin arasındaki fark çok az. İşlemci sıralamasında da bunu görebilirsiniz.
Notebook alırken eğer Intel-i7 işlemci alacaksanız U serilerinden uzak durun. M serilerine yönelin. Yazının sonunda verdiğim işlemci ve ekran kartı karşılaştırma sitelerinden tereddütte kaldığınız bilgisayarların işlemci ve ekran kartlarının sıralamalarına bakın. Hangisi daha üstte ise ona göre seçiminizi yapın. Ekran kartı seçerken ilerisini düşüneneler ise 1. Üst sınıf grafik kartı ve 2. Orta sınıf grafik kartı altında ekran kartı seçimi yapmasın.
Piyasa da En Çok Kullanılan İşlemciler;
Intel Core i7-7700 (18. Sırada)
Intel Core i7-6700 (24. Sırada)
Intel Core i7-7700HQ (54. Sırada) Önerilir
Intel Core i7-6700HQ (78. Sırada)
Düşük Seviyeli İşlemciler: i7-4720HQ, i7-3632QM, i7-4710HQ, i7-4700HQ
Piyasa da En Çok Kullanılan Ekran Kartları;
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (56. Sırada)
NVIDIA GeForce GTX 1050 (70. Sırada)
NVIDIA GeForce MX150 (113. Sırada)
NVIDIA GeForce GTX 950M (130. Sırada) Önerilir Başlangıç Olarak
Bilgisayarları incelerken dikkat ettiğim bir başka husus ise ekran kartı ve işlemci ikilisi olarak en çok Intel i7-5500U işlemcisi ile Nvidia Geforce GT820M ekran kartını kullanılmış. Bu ikilinin olduğu laptopların fiyatları 2000 ile 2200 TL arasında değişiyor. Bu ikili yerine aynı fiyata yazının sonundaki markalara yönelmenizi tavsiye ederim.
Ultrabook alacaklara ise önerim işlemciyi iyi seçmeleri olacaktır. Ram(Bellek) desteği ve SSD desteklemesi de önemlidir. En az 16 GB bellek ve SSD Harddisk destekleyen Ultrabook alın. Ekran kartı bu kişiler için çok önemli değil. Çünkü Ultrabook alacak kişiler oyundan ziyade işlem gücüne baktığı için işlemci markası ve bellek miktarı Ultrabook'lar da ön plana çıkıyor.
Oyun bilgisayarları (Gaming Notebook) içinse birinci kriter ekran kartıdır. Oyun bilgisayarı alacaklara tavsiyem NVIDIA marka ekran kartını tercih edin ve GTX serisi olsun. En az 2500 TL ve üzeri bir parayı gözden çıkaracak olanlar MSI, Monster Notebook, Asus Oyun Serisi, Alienware markalarına bakabilirler.
1) Bilgisayar seçerken fan bölmesine kolay ulaşılabilen cihaz seçmenizi öneririm. Seçtiğiniz cihazı almandan önce Disassembling ve Cleanning videolarını mutlaka izleyin.
2) Bilgisayarınızı 6 ayda bir detaylı temizlemeniz ve bakım yapmanızı öneririm. Bu işlemler cihazın ömrünü uzatır. Fan kısmı artık DVD bölmesi gibi tek vidalı olup tek parçada çıkıp kolay temizlenebilen, baştan tüm işlemci ve kasayı sökmeden rahat temizlik yapabileceğiniz bölümden oluşuyor. Yeni nesil bilgisayarlar artık bu şekilde olacaktır.
3) DVD-ROM artık ek cihaz olarak veriliyor ve Notebook içinde olmuyor. Bu şekilde olan bilgisayarları seçmenizi öneririm. İleri ki dönemlerde yeni model Notebook'lar bu şekilde olacaktır.
4) Termal macun cihazdan cihaza değişir ama ortalama 4 sene sonra değişmesi gerekir. Bilgisayardaki en ağır bakım işlemi termal macun değişimidir. Yeni nesil bilgisayarlarda seramik termal macun veya kalıcı olanlar artık çıkmaya başlamıştır.
5) Çok ileride iki disk girişi olan ve biri boş bırakılacak bölmeler olacaktır. Bu sayede siz kendi SSD Hard Disk seçiminizi yapıp ana disk olarak onu kullanarak ikinci bölmede yedek fabrikasyon diski kullanmanız sağlanacaktır. Özellikle DVD-ROM'ların iptali ile kazanılan alan ileri ki zamanlarda firmalar tarafından değerlendirilecektir.
6) Bilgisayarınızın 6 aylık detaylı fan bakımlarını yaptınız ve temiz kullandınız. Fan dan gelen ses ve hava akım kalitesi gözle görülür arttı fakat işlemler yavaş geliyor diyorsanız ve yeni bir Notebook alamayacaksanız direk Son çıkan ve uzun vadede en iyilerden bir SSD disk alıp eski fabrikasyon diski iptal edebilirsiniz. Bu işlem sizi 3-4 sene daha götürecektir.
Notebook alırken aşağıdaki sitelerden yararlanabilirsiniz;
Notebook İşlemci Sıralaması (Notebookcheck CPU Benchmarks)
Notebook Ekran Kartı Sıralaması (Notebookcheck GPU Benchmarks)
CPU Benchmarks (PassMark Notebook İşlemci Sıralaması)
GPU Benchmarks (PassMark Notebook Ekran Kart Sıralaması)
Mobil Grafik Kartları Sıralaması (Notebookcheck Türkiye GPU Benchmark)
Mobil İşlemci Sıralaması (Notebookcheck Türkiye CPU Benchmark)
CPU-Z: Bilgisayarın tüm özelliklerini öğrenmek için kullanabileceğiniz programdır.
HWiNFO: Bilgisayarın tüm özelliklerini ve desteklediği SSD Disk Sata değerlerini görebilirsiniz.
Burak AVCI - Update: 07.09.2020