31 Aralık 2015

Zimbra Mail Server Kurulumu CentOS ve RHEL

Zimbra Mail Server Kurulumu CentOS ve RHEL

CentOS 6.7, CentOS 7 ve RHEL sunucular üzerinde Zimbra Mail Server kurulumunu anlatacağım. Zimbra Mail sunucusunun ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcuttur. Zimbra mail sunucusu tek bir mail sunucuya kurulabildiği gibi , büyük sistemler için birden fazla sunucuya dağıtık olarak da kurulabilmektedir.

Kurulum için kullanacağım bilgiler, Siz kendi sunucunuzda bu bilgileri kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Ben kurulum sırasında aşağıdaki bilgileri kullanacağım.
Sunucu IP Adresim: 11.11.11.11
Mail Hostname Adı: mail.burakavcioglu.xyz

23 Aralık 2015

Sunucu Yönetimi: Webmin Panel Kurulumu

Sunucu Yönetimi: Webmin Panel Kurulumu

CentOS sunucular üzerinde Webmin panel kurulumunu anlatacağım. Webmin, CentOS 6.7 ve CentOS 7 sunucularda ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir paneldir.

Güncel kurulum dosyalarını www.webmin.com/rpm.html adresinden takip edebilirsiniz. Aşağıdaki işlemlerden önce sunucu güncelleme ve gerekli (nano,wget) paketlerin kurulu olması gerekmektedir.

21 Aralık 2015

Yandex'in DNS Servisi Hizmeti ve Blogger Domain DNS Yönlendirmesi

Yandex'in DNS Servisi Hizmeti ve Blogger Domain DNS Yönlendirmesi

Yandex'in Kurum için mail servisinden daha önce bahsetmiştim. Sadece CNAME kayıtları ile doğrulama yaparak Yandex'in mail hizmetinden yararlanabiliyorduk. Domain hizmeti aldığımız Domain Register firmalarında Alan adımız için özel dns ayarlarının (CNAME, A Kaydı, MX Kaydı, SRV, SPF, TXT, AAAA, NS) hepsini yapmanız bazen mümkün olmuyor.

Domain Register firmalarından birçoğu bu hizmetleri kısıtlı olarak verebiliyor. Yandex'in DNS barındırıcı hizmeti ile Domain adresinizi Yandex'e yönlendirerek tüm bu gelişmiş ayarları Yandex üzerinden yapmanız artık mümkün. Hosting aldığınız yerde dahil olmak üzere tüm DNS ayarlarınızı Yandex Panelinden artık yapıyorsunuz bu hizmet sayesinden.

Domain Adresini Blogger'e Yönlendirmek ve CNAME Ayarlarını Yapmak

Domaini Blogger'e Yönlendirmek ve Yandex DNS Ayarları

Domain Register firmasından aldığımız alan adını, Blogger'a tanımlatarak Hosting'miş gibi kullanabiliriz. Bu sayede direkt maskeleme veya standart yönlendirme gibi basit yönlendirme dışında blog adresimizi bir Hosting'de (Alanda) barındırıyormuş gibi kullanabiliriz. Bu uygulama hem SEO açısından hem de barındırma hizmeti açısından önemli ve yararlı bir uygulamadır. Bu teknoloji sayesinde ekstradan Hosting veya VDS hizmeti almamıza gerek kalmayacaktır.

Bu işlem aslında iki adet CNAME ile yapılabilen kolay bir işlemdir. Hem Domain adresimizi Blogger alt yapısında kullanacağız hem de DNS adreslerimizi Yandex DNS'e devrederek Mail ve Yandex DNS hizmetinden yararlanacağız. Yandex DNS konusunu başka makalemde anlatacağım. Siz sadece Blogger CNAME işlemini Domain Register'nızın panelinden de yapabilirsiniz.

20 Aralık 2015

Bilgi Güvenliği için Kullanılan Araçlar

Bilgi Güvenliği ve Hacking

Bilgi güvenliği ve araştırmak için kullanabileceğiniz Windows ve Linux temelli araçlar başta olmak üzere; Network, Web, Computer, Penetrasyon, Kriptografi için kullanacağınız temel yazılımları bu başlıkta toplayacağım.

Sunucu Yönetimi için Kullanılan Linux Komutları

Sunucu Yönetimi için Kullanılan Linux Komutları

Sunucu yönetiminde kullandığımız genel komutlar vardır; süreçleri izlemek, bellek ve disk boyutlarını kontrol etmek, işlem tüketimleri gibi. Bu komutlar hakkında hem genel bilgi hem de SSH üzerinde kullanılan Advanced düzeydeki sunucu yönetim komutlarını bu başlıkta yazacağım.

19 Aralık 2015

CentOS 7 Sunucuda PHP Sürümünü 5.5, 5.6 veya 7'ye Yükseltmek

CentOS 7 Sunucuda PHP Sürümünü 5.5, 5.6 veya 7'ye Yükseltmek

CentOS 7 64 bit sunucuda detaylı Apache ve PHP kurulumunu Digital Ocean CentOS 7 Sunucu(Droplet) kurulumu makalesinde anlatmıştım. Sunucu üzerinde PHP kurulumu yaptıktan sonra CentOS 7'de versiyon 5.4 olarak geliyor. Biz sunucumuzda bu sürümü 5.5, 5.6 veya 7'ye yükselteceğiz.

18 Aralık 2015

NIC.TR'deki Yavaşlamalar ve Saldırı Hakkında Bilinmeyenler

Hiç yorum yok:
14 Aralık 2015 nic.tr Saldırısı

14 Aralık 2015 saat 12:00 itibariyle .tr alan adlarında ciddi bir yavaşlık ve erişim problemleri başladı. Son bir haftadır UlakNET'in anlık omurga verilerine göre kuzey hattından Ankara üzerine gelen backbone'dan takribi 35-50 Gbps'lik aşırı bir yüklenme söz konusu.

Yapılan saldırı nic.tr'nin DNS sunucularını direk hedef almaktadır. DNS sunucularına yapılan aşırı yüklenme .tr alan adına sahip Türkiye'deki birçok (gov.tr, edu.tr, com.tr) adresi olumsuz şekilde etkilemiştir.

17 Aralık 2015

Digital Ocean CentOS 7 Sunucu(Droplet) Kurulumu ve LAMP

Digital Ocean CentOS 7 Sunucu(Droplet) Kurulumu

Digital Ocean'dan kiraladığımız sanal sunucu üzerinde Hostname oluşturma, Domain atamak ve Sunucu yapılandırmasından bahsedeceğim. GitHub Student Developer Pack yazısında Digital Ocean kredisi ve Droplet kurulumundan bahsetmiştim.

1) Hostname Oluşturmak
Sunucu yapılandırmalarında ilk işlem her zaman Hostname oluşturmaktır. Hostname sunucudaki local servislerin birbiri ile iletişime geçerken kullandığı adrestir. Genelde sunucu üzerinde kullanacağınız Domain adresi ile birlikte verilir.

16 Aralık 2015

Türkiye'nin Kuzey Internet Omurga Hattı: KAFOS ve ITUR

Hiç yorum yok:
Türkiye İnternet Omurgası

KAFOS: Karadeniz Fiber Optik Sistemi - Black Sea Fibre Optic System
Hattın geçtiği yerler: Romanya(Mangalia), Bulgaristan(Varna), Türkiye(İğneada) ve Türkiye(İstanbul) olup 1997 yılında yapımı başlayan deniz altı fiber optik sistemin toplam uzunluğu 538 km dir.

14 Aralık 2015

GitHub Student Developer Pack ve Digital Ocean Kredisi

Hiç yorum yok:
GitHub Student Developer Pack ve Digital Ocean

Kod paylaşım sitesi GitHub'dan öğrencilere özel Student Developer Pack içeriği ile sanal sunucu hizmeti veren Digital Ocean'dan ücretsiz kredi alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Sistem Mühendisi ve Network konularında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için iyi bir hizmet.

GitHub Student Developer Pack içeriği şuan için 15 firma ile antlaşmalı. Bu pakette Digital Ocean ile birlikte diğer içeriklerden de bahsedeceğim. Student Developer Pack hizmetinden yararlanabilmek için üniversitenin size verdiği edu.tr mail adresiniz ile github.com'a üye olmanız gerek. Onay mailinden sonra education.github.com/pack adresine girip Get your pack kısmından Öğrenciyim dedikten sonra How do you plan to use GitHub? sorusuna ingilizce 3-4 cümlelik ne yapmak istediğinizi yazmanız gerek. Cevabı detaylı ve gerçekçi yazarsanız üyeliğiniz bir gün içinde onaylanıyor.

13 Aralık 2015

Linux'de Bilgi Güvenliği ve Exploit Derlemek

Hiç yorum yok:
Linux'de Bilgi Güvenliği ve Exploit Derlemek

Linux (CentOS) makinelerde bilgi güvenliği için kullanılan komutlar ve Exploit derleyip çalıştırmak için gerekli bilgileri bu makale altında toplayacağım. Aşağıdaki komutlar ile Linux sunucu üzerinde güvenlik ve zaafiyet önlemek için bilgiler edinebilirsiniz.

9 Aralık 2015

SSH ve FTP Programı: WinSCP (Sunucuya Dosya Atma Programı)

SSH ve FTP Programı: WinSCP (Sunucuya Dosya Atma Programı)

Sunucu üzerinden kolayca dosya aktarım ve düzenleme yapmak için kullanılan WinSCP aynı zamanda Hosting hesabınıza tanımlı FTP bilgileriniz ile de giriş yapabilme imkanı da tanıyor. Birçok FTP programında güvenlik sebepleri nedeniyle FTP ayarları uzun sürebiliyor. WinSCP ile bu işlem hem daha güvenli hem de hızlı. WinSCP programını winscp.net sitesinden ücretsiz indirebilirsiniz. WinSCP açık kaynak kodlu bir yazılım olup SFTP, SCP ve FTP istemcisidir. Windows işletim sisteminde çalışır. Linux için başka benzer programları inceleyebilirsiniz.

2 Aralık 2015

Wordpress 403 Forbidden Hatası

Wordpress 403 Forbidden Hatası

Wordpress kurulu sitelerde (wp-admin) veya başka dizin yollarında 403 Forbidden Hatası alıyorsanız genel sorun iziler ile alakalı olup aşağıdaki yöntemler ile problemi çözebilirsiniz.

1) Public_Html İzin Ayarları
cPanel'den girerek kök(ana) dizin kısmından public_html dizininin izinlerine bakabilirsiniz. Klasör izni 755 olmalıdır. cPanel'den veya SSH'dan düzeltebilirsiniz.

2) WordPress Dosyalarının İzin Ayarları
Public_html izni varsayılan 755 olarak tanımlı ise site klasör(dizin) izinleri 755 dosya(sayfa.php) izinleri ise 644 olmalıdır. Genelde (index.php) CHMOD izni 000 olabiliyor.

1 Aralık 2015

CentOS 6.7 Sunucularda LAMP Server Kurulumu

CentOS LAMP Kurulumu Linux + Apache + MySQL + PHP/Perl

Linux(CentOS) sunucuya SSH ile bağlanarak Linux + Apache + MySQL + PHP/Perl ve PhpMyAdmin (LAMP) kurulumu gerçekleştireceğiz. Kuracağımız Stack örneği LAMP olup kurulum öncesi yum REPO dosyalarını güncellememiz gerek.

30 Kasım 2015

Sunucu Yönetimi: CentOS için Vesta Control Panel Kurulumu

Sunucu Yönetimi: CentOS için Vesta Control Panel Kurulumu

Linux CentOS sunucular için bir başka ücretsiz panel olan Vesta Control Panel kurulumunu anlatacağım. vestacp.com/#install adresine giriyoruz ve kurulum için kod oluşturuyoruz.

Advanced Install Settings kısmından ben hepsini seçeceğim (PostgreSQL Dahil) sonra Hostname kısmına Sunucuda oluşturduğunuz Host adresiniz yazıyorsunuz ve Generate Install Command diyerek aşağıdaki resimdeki gibi oluşan komutun kopyasını alın.

29 Kasım 2015

Sunucu Yönetimi: CentOS Web Panel Kurulumu

CentOS Web Panel Kurulumu

Linux(CentOS) sunucu yönetimi için tercih edilen cPanel'e alternatif ücretsiz sunucu yönetim paneli olan CentOS Web Panel CentOS tarafından geliştirilmektedir. Dedicated, Cloud, VDS, VPS gibi sunucularınızı SSH üzerinden kontrol etmeyi minimize eden CentOS Web Panel birçok ücretsiz servisin kurulumu ve yönetiminide bize sunuyor.

Panelin demosunu centos-webpanel.com/demo adresinden inceleyebilirsiniz. SSH üzerinden sunucumuza giriş yaparak kurulum işlemine başlayalım.

28 Kasım 2015

Linux'da SSH Üzerinde Sık Kullanılan Komutlar ve WHM/cPanel İşlemleri

Hiç yorum yok:
Linux'de SSH Üzerinden WHM/cPanel İşlemleri

Linux CentOS sunucu yönetimini kolaylaştıran cPanel (WHM/cPanel) arayüzü için SSH üzerinden sıklıkla kullanacağımız komutları buraya yazacağım. WHM ile cPanel birlikte kurulur sunucuya. cPanel site yönetimi için WHM ise sunucu genel yönetim paneli olarak kullanılır.

WHM Panel, cPanel'in üst düzey yönetim panelide diyebiliriz. cPanel genelde normal kullanıcıların gördüğü sadece kendi hostlarını yönetebildikleri bir bölüm, WHM ise yetkilere göre birçok ayarlama yapabileceğiniz bir bölümdür. WHM Panelde Reseller(Bayi) paketlerini kullananların yetkileri kısıtlıdır. Yönetici(root) olarka girenler ise bütün yetkilere sahiptir ve sunucu üzerinde detaylı işlemler yapabilir.

27 Kasım 2015

Linux'de CHMOD ve Dizin içindeki Tüm Klasör ile Dosya izinlerini Ayarlamak

Hiç yorum yok:
Linux'de Dizin içindeki Tüm Dosya izinlerini Ayarlamak

Linux sunucularda barınan sitelerin 500 Internal Server Hatası genelde dosya ve dizin izinlerinden kaynaklanmaktadır. İzin ayarları değişmiş olan dosya ve klasörü cPanel'den tek tek inceleyip manüel düzeltebilirsiniz. Fakat bu işlem bazen çok vakit alabilir. İzin ayarı değişmiş dosyayı public_html içinde manüel bulmak zaman alabilir.

Sunucuya bağlanarak birkaç komutla tüm dosya ve dizin izinlerini otomatik verebiliriz. Dosyalarda maksimum izin 644 dizin yani klasörlerde ise 755 olup verilmesi istenen Apache Handler'dır.

Ben bu işlemi bir sitenin tüm dosyalarının barındığı public_html içinde yapacağım. Bu ana dizinin altındaki tüm dosyalar(örnek: dosya.php) ve dizinlerin ayarlarını varsayılan değerlere çekeceğim.

23 Kasım 2015

509 Bandwidth Limit Exceeded Hatası

509 Bandwidth Limit Exceeded Hatası

509 Bandwidth Limit Exceeded hatası hizmet aldığınız Hosting paketinin trafik sınırı (Bant Genişliği) dolduğu zaman vermektedir. Hosting aldığınız firma ile iletişime geçerseniz, ya bir üst pakete geçmenizi önerecektir yada trafik bandınızı yükseltecektir.

22 Kasım 2015

Linux'de(CentOS) Shell(SSH) Üzerinden MySQL BackUp İşlemleri

Hiç yorum yok:
BackUp MySQL Databases, Linux'de(CentOS) Shell(SSH) Üzerinden MySQL İşlemleri

Linux(CentOS) sunucular üzerinde MySQL veritabanı yedeğini almak, yedekleri restore etmek, sunucudaki her hangi bir Client'ın yedeğini almak, MySQL şifresini öğrenmek, MySQL servislerini başlatmak gibi temel Linux MySQL işlem komutlarını bu başlık altında toplayacağım.

1) SSH ile MySQL Kullanıcı Adı ve Şifresini Öğrenmek;

21 Kasım 2015

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

Yandex'in kurumlar için verdiği mail hizmeti gün geçtikçe birçok firma tarafından tercih ediliyor. Hem mail kullanım kotası olsun, Spam mesaj güvenliğinden, toplu mail atımlarına kadar birçok konuda destek veren Yandex'in Mail alt yapısı oldukça hızlı ve kesintisiz. Kurum olarak Domain ve Hosting hizmetlerini ayrı yerlerden alıyorsanız Yandex kurum mail yine kullanabilirsiniz. Bu konuyu biraz açacak olursak;

Domain, Hosting ve (MX)Mail Server alt yapınız üç farklı yerde olabilir. Nasıl derseniz? Siz önce Domain Registration yapan bir alan adı firmasından Domain adresinizi alıyorsunuz. Domain aldığımız şirket A şirketi olsun. Sitenizin barınması için Hosting hizmeti aldığınız yerde B şirketi olsun. MX (Mail Exchanger) Mail alt yapı servisi aldığımız yerde Yandex.

Siz ilk olarak A şirketine gidip B firmasından aldığınız Hosting hizmetinin çalışması için B firmasına ait Name Server (NS) adreslerini girmeniz gerek. Yine A firması üzerinden NS yapılandırması yaptıktan sonra MX yapılandırmasınıda Yandex olarak yaparsanız siz Hosting aldığınız yerin Mail Exchanger yani Mail hizmetini iptal edip sadece barındırma hizmetini kullanmış olursunuz. Mail hizmetini ise Yandex'den almış olursunuz.

Plesk Panel "Disallowed Path Characters" Sorunu ve Çözümü

Plesk Panel "Disallowed Path Characters" Sorunu ve Çözümü

Asp, Asp.Net(Aspx) tabanlı sitenizi kurduktan sonra "Disallowed Path Characters" hatasını alırsanız, Kodlarınız arasında Plesk panelin tanımadığı bir karakter olduğundan genelde bu hatayı alırsınız.

Örnek Hata ve Kodu:
Disallowed Path Characters
Server.MapPath() error 'ASP 0175 : 80004005'

20 Kasım 2015

503 Service Unavailable Hatası ve Çözümü

503 Service Unavailable Hatası Error

Eğer web sitenizden 503 Service Unavailable hatası alıyorsanız Hosting sağlayıcınız ile görüşmeniz gerekir. Host sağlayan firmanıza durumu iletmeniz ve kaynakları açması talep etmeniz gereklidir. Çok fazla kaynak tüketiminden dolayı veya sunucunun yoğunluğundan (kötü optimizeli sunucularda) dolayı siteniz durdurulmuş olabilir. Windows sunucu üzerinden çözümün sağlanması için IIS Manager'da View Application Pools kısmında gelin.

19 Kasım 2015

WHM'den WHM'e Site Taşıma (Migration) İşlemi

Linux Migrate, Hosting Taşıma

Bu işlem bir sunucudan başka bir sunucuya sitelerinizi taşımak için yapılmaktadır. Shell'den SSH bağlantısı ile yapmak da mümkündür. Daha basit ve risksiz yöntem olan WHM to WHM işlemi ile de bu Migration işlemini yapabilirsiniz. İlk olarak WHM panele giriş yapıyoruz. Transfers başlığı altından Copy multiple accounts/packages from another server menüsüne gidiyoruz. Aynı işlemi Transfer Tool sekmesinden de yapabilirsiniz. Gelen ekranda aşağıdaki bilgileri giriyoruz;

Remote Server Address: Taşıma yapacağımız karşı sunucunun IP adresi.
Remote SSH Port: 22 (Varsayılan SSH Portudur)
Login: Root (default) (Root olarak seçilir genelde)

Linux'de Giriş(IP) ve History Loglarını Temizlemek

Hiç yorum yok:
Linux'de Giriş(IP) Loglarını Temizlemek

Linux'de sunucuya Shell(SSH) üzerinden yaptığınız her bağlantı kaydedilir. Bu kayıtları temizlemek için aşağıdaki komutları uygulayabilir sonra sunucudan çıkabilirsiniz. Sunucumuza Shell(SSH) üzerinden giriş yaptıktan sonra aşağıdaki komutla sunucuya bağlanan IP adreslerini görebilirsiniz.

Sunucuya bağlanan IP adresleri;
# last

Sunucuya bağlanan IP adreslerini gördükten sonra, aşağıdaki komutları sırasıyla uyguluyoruz;
# rm -f /var/log/wtmp && touch /var/log/wtmp
# chown root.utmp /var/log/wtmp && chmod 664 /var/log/wtmp

18 Kasım 2015

Linux Sunucuda Terminal(SSH) Üzerinden BackUp İşlemleri

Hiç yorum yok:
Linux Sunucuda Shell(SSH) Üzerinden Backup İşlemleri

Linux sunucular üzerinde Shell(SSH) bağlantısı kullanarak Backup(Yedekleme) işlemlerini anlatacağım. Windows üzerinden sunucunuza bağlanmak için SSH Client for Windows araçlarını kullanabilirsiniz.

İlk olarak sunucumuza root olarak bağlanıyoruz. cd /home komutu ile sunucudaki sitelerin olduğu dizine gidiyoruz. Dizindeki siteleri ls -l komutu ile listeliyoruz. Burada listelenen dosya isimleri sitelerin FTP veya Client(İstemci) genelde ikiside aynı olur UserName adlarıdır.

Sunucudaki örnek site dosyamız burakavcioglu olsun. Home dizini içinde aşağıdaki komutu yazarak burakavcioglu sitesinin tüm yedeğini(Full Backup) Home dizini içine alalım.

14 Kasım 2015

Türkiye'deki (Datacenter) Veri Merkezleri

Türkiye'deki (Datacenter) Veri Merkezleri, Autonomous System Number

Türk Telekom omurgasına direkt bağlı veri merkezilerini listeye ekledim. Turkcell Superonline (Tellcom) ve Borusan Telekom'dan hizmet alanları eklemedim. TIER 3 alt yapısı Türk Telekom'da olup TIER 2 seviyesinde hizmet veren veri merkezleri de Türkiye'de bulunmaktadır. Bir çoğu İstanbul ve Ankara'da dır. Data Centers of Turkey List;

VDS/VPS ve Dedicated Server (Fiziksel Sunucu) Nedir?

VDS/VPS ve Dedicated Server(Fiziksel Sunucu) Nedir?

VDS, VPS ve fiziksel sunucular nedir, ne işe yaradıklarını yazmadan önce sunucu nedir ve ne işe yarar bununla başlayalm.

Sunucu: bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara veya sistemlere dağıtan donanım ve yazılıma verilen genel isimdir. Burada temel nokta, sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olmasıdır. Donanımsal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere inşaa edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleri olduğunu söyleyebiliriz. Tüm web siteleri sunucularda barındırılmaktadır. Hosting satış firmalarından satın aldığımız sunucular paylaşımlı sunuculardır. Yani bir sunucuda onlarca site barındırılır. Tüm siteler aynı makinede olur ve aynı IP adreslerini kullanır. Sitelerimizin hiti ve trafiği arttığı zaman normal paylaşımlı hostlar ihtiyaçlarımızı karşılamaz. Aşırı kaynak, CPU tüketimi yüzünden kapanmalar (Account Suspended) olur. Bu yüzden sanal sunuculara (VPS/VDS), Fiziksel Sunuculara ihtiyaç duyarız.

13 Kasım 2015

Linux (SSH Secure Shell) Sunucu ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı için Araçlar

Linux (SSH Secure Shell) ve Windows Uzak Masaüstü Bağlantısı

Windows ve Linux işletim sistemlerinden sunucuya bağlanmak için kullanabileceğiniz araçları bu başlıkta yazacağım. Linux üzerinden genelde Terminal kullandığı için Windows üzerinden çalışabileceğiniz araçların üzerinde duracağım. SSH’ın açılımı "Secure Shell" yani "Güvenli Kabuk"'tur.

SSH’ın temel unsurları şunlardır: Authentication(Kimlik denetimi), Encryption(Şifreleme), Integrity(Bütünlük) SSH ile sunucuya bağlantı kurarken Sunucu İstemciye 1024 bitlik açık makine anahtarını (Host Key: Doğru sunucuya (istenilen) bağlanmak için kullanılır.) ve 768 bitlik açık RSA sunucu anahtarını (Server Key) gönderir.

Windows üzerinden Linux(Linux'de bu işlemler zaten Terminal üzerinden yapılmaktadır) sunucuya bağlanmak ve komutları çalıştırmak için SSH (Secure Shell) Client kullanırız. Telnet üzerinden de bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz fakat Telnet'de çalışmak güvensiz ve şifresiz olduğu için pek tavsiye edilmez. Windows için Secure Shell Client araçlarını sıralayacak olursak;

12 Kasım 2015

500 - 501 Internal Server Error Sunucu Hataları

Linux Windows Hosting 500 - 501 Internal Server Error Hataları

500 Internal Server Error hatası genelde sunucu kaynaklı bir hatadır. Sitenizin oluşturduğu aşırı trafik veya hazır bir yazılım(WordPress, Joomla, Drupal) ve benzeri temanız dan kaynaklanan time out süresi kısıtlı olduğunda da bu hatayı alabilirsiniz. Linux veya Windows Hosting'ler de aldığımız genel daha uyarısı olan 500 - 501 Internal Server Error hata ve çözümlerini sıralayacak olursak;

1) Bu hatayı aldığınız dizindeki dosyalar/klasörler yanlış chmod (Yetki) ayarlarına sahip olabilir.

Hatayı aldığınız dizine giderek CHMOD ları kontrol edin ve 777 olanları maximum 755 olarak ayarlayın. Dizin yani dosyalar/klasörler dışında sayfa dosyalarının (index.php, sayfa.php, anasayfa.aspx) varsayılan CHMOD değeri ise 644 olmalıdır. Linux'de public_html klasörü için yetki işlemlerini SSH üzerinden bu işlemi yapabilirsiniz.

11 Kasım 2015

Windows'dan (Plesk) Linux (CPanel) Hosting'e Site Taşıma İşlemi

Windows'dan(Plesk) Linux(CPanel) Hosting'e Site Taşıma İşlemi

Windows Hosting paketinde MySQL genelde destekler ve siz bilmeden buraya PHP tabanlı bir web site kurulumu yaptınız. Örnek CMS WordPress olsun. İleri de PHP tabanlı CMS Windows Hosting'de stabil çalışmayacağı için Linux Hosting'e geçmeye karar verdiniz. Fakat projenizi yeni Linux Hosting'e de taşımak istiyorsunuz. Normal olarak sizin projeniz baştan beri Linux Hosting'de olsaydı ve başka Linux sunucuya aktarma gereğinde olsaydınız CPanel'den sitenin tüm yedeğini (Backup) alarak yeni sunucuya kurulumu yine CPanel'den yapabilirdiniz. Fakat kullandığınız alt yapı Windows sunucu olup Plesk panel üzerinden alacağınız otomatik Full Backup dosyasını CPanel'de kurmanız imkansız. Bu yüzden manüel taşıma yapmak zorundasınız.

9 Kasım 2015

Hosting Paketlerindeki (Addon Domain) Eklenebilir Domain Adeti ve Hosting Politikaları

Hosting Paketlerindeki Eklenebilir Addon Domain Web Site Adeti

Türkiye'de satılan Bireysel, Kurumsal, Profesyonel Plan ve benzeri Hosting paketlerde eklenebilir Domain (Web Site) miktarı birden fazla veya limitsiz olarak sunulabiliyor. Fakat bu özellik Reseller ile karıştırılmamalıdır. Çünkü birden fazla ekleyeceğiniz Domain, satın aldığınız Hosting paketinin özelliğini ortak kullandığı için tüm eklediğiniz siteler Hosting'in özelliği kadar trafik ve alan harcayacaktır.

Eklemiş olduğunuz sitelerin birinde fazla trafik veya güvenlik açığı diğer siteleride etkileyecektir. Bu özelliğe aslında biz Addon Domain diyoruz. Satın almış olduğunuz Hosting paketini tek bir panelden yönetebiliyorsunuz. (CPanel veya Plesk) Eklemek istediğiniz Domain adresini ise CPanel'den Addon Domain özelliği aktifse kullanabiliyorsunuz. Her site için ayrı bir yönetim paneli olmuyor bu yüzden Reseller'den farklıdır. Resellerde alanı ve trafiği belirleyip Hosting satışı yapıyorsunuz ve müşterinize ona özel CPanel veriyorsunuz.

7 Kasım 2015

CPanel'den Web Sitenin Tüm Yedeğini (Backup) Almak

cpanel backup almak, full backup, backup wizard

Siteler için yedek alma işlemi oldukça önemlidir. Sitenizin barındığı Hosting firması her ne kadar Backup desteği verse de sizin kendi yediğinizi bilgisayara almak her zaman daha iyi olacaktır. Firma tarafından oluşabilecek sorunlar veya Backup dosyasının bozulması gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Kişisel olarak yedeklerinizi aylık veya iki aylık periyotlarda alabilirsiniz.

CPanel'den yedek almak için ilk olarak sitenizin CPaneline giriş yapınız. CPanele erişim için site adresi veya IP numarası kullanarak 2082 portu ile browser üzerinden giriş yapabilirsiniz.

Örnek CPanel Girişi:
www.domain.com:2082
XX.XX.XX.XX:2082
www.domain.com/cpanel
www.domain.com:2083 adresi güvenli (SSL) bağlantı için kullanılmalıdır.

28 Ekim 2015

PiSi Tabanlı Türk İşletim Sistemi: PiSi Linux ve Kurulumu

Hiç yorum yok:
PiSi Tabanlı Türk İşletim Sistemi: PiSi Linux ve Kurulumu

Pisi Linux; PiSi(Packages Installed Successfully as Intended) tabanlı son Pardus sürümü olan Pardus 2011.2 Cervus elaphus (Kızıl Geyik) taban alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımıdır.

2005 yılında başlayan Pardus işletim sistemi projesi 2011 yılında sonra alt yapısını (PiSi) komple değiştirerek Debian Linux dağıtımını temel alan bir işletim sistemi yapısına geçmiştir. PiSi tabanlı Pardus dağıtımını geliştiren ekip ise son PiSi tabanlı OS olan Pardus 2011'in devamı niteliğinde PiSi Linux işletim sisteminden devam etmektedir. Pisi Linux, hem eski PiSi tabanda olan Çomar, Yalı, Kaptan, Müdür paketlerini barındırıyor hemde yeni geliştirmeler alarak kararlı sürüme doğru gidiyor.

27 Ekim 2015

Android Cihazlarda Temizlik için Yapılması Gerekenler ve Ön Bellek Cache Araçları

Android Telefonlar ön bellek cache temizlik, link2sd, clean master

Android, sürekli temizliğe ihtiyaç duymayacak kadar gelişmiş bir işletim sistemi olsa da arada temizlik yapmamız hem sistemde yer açar hemde performanstan kazanmış oluruz. Google Play'deki birçok uygulama genelde arayüz ve grafik ağırlıklı olup tek yaptığı iş ön bellek temizleme işlemidir. Bu yüzden telefona birden fazla temizlik aracı yüklemek aslında gereksiz bellek tüketimine sebep olacaktır. Doğru bir şekilde telefonu kullanıp ve fazla bellek tüketmeyen araçlarla bu işlemleri yapmamız mümkün.

En çok kullanılan Clean Master uygulamasında ise telefon hızlandırma, uygulama yöneticisi ve gereksiz dosyalar (Ön Bellek Cache Temizlik) dışında ekstra bir fonksiyonu yok. Uygulama daha çok grafik üzerine yoğunlaşıp kendisi sistemde fazlasıyla bellek tüketmektedir. Bu yüzden ben kullanılmasından pek yana değilim.

25 Ekim 2015

2015 Kış Saati Uygulaması için Telefondaki Saati Manuel Ayarlama

Telefondaki Saati Manuel ve Otomatik Ayarlama 2015 Kış Saati Uygulaması

25 Ekim Pazar günü tüm telefon ve bilgisayarlar saatlerini otomatik 1 saat geri aldı. 1 Kasım'da gerçekleşecek olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi dolayısıyla 1 saat geri alma uygulaması Türkiye'de ertelendi. Bu yüzden telefon ve bilgisayarlarınızdaki saatlerinizi bugün 1 saat ileri almalısınız. Bilgisayarda saatlerinizi ileri almak için sağ alt köşedeki saat bölmesine tıklayın, Tarih ve saat ayarlarını değiştir kısmına gelin. Tarih ve saati değiştir sekmesinden saatinizi 1 saat ileri alabilirsiniz. Telefonda ise işler biraz daha karışık. İlk olarak otomatik saat ayarlarını değiştir seçeneğini de-aktif edip ondan sonra 1 saat ileri alabiliyorsunuz.

23 Ekim 2015

SSD (Solid State Drive) Harddisk Rehberi

SSD (Solid State Drive) Harddisk Rehberi

SSD (Solid State Drive) Harddisk'ler son zamanlarda bilgisayarların daha hızlı veri okuma ve yazması için çıkan veri depolama aygıtlarıdır. SSD Teknolojisinden önce Notebook'lara Ram Bellek takviyesi yapardık. Şimdilerde bilgisayarın performansını gözle görülür bir biçimde artırmak için Ram bellek yerine SSD Harddisk takarak bunu sağlayabiliyoruz.

Mekanik bir sabit diskin maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD'lerde bu hız 560mb/sn'dir. En büyük avantajları; Isı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkması. SSD'lerin çalışma mantığı RAM'ler ile aynıdır. Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD'ler çok yüksek hızlara erişebilir.

SSD alırken okuma ve yazma hızları birbirine yakın olanı tercih edin. Şuan fiyatları pahalı olsa da 120-128 GB değil 256 GB almaya çalışın. Çünkü birçok oyun ve program kullanayım derken 128 GB alan yetmeyebilir.

18 Ekim 2015

Mobizen Uygulamasından "Recorder by Mobizen" Yazısını Kaldırmak

Mobizen Recorder by Mobizen Yazısını Kaldırmak

Mobil platformda popüler olan ve kullanılan video kayıt uygulaması Mobizen'in kayıt sırasında çıkan "Recorder by Mobizen" yazısını nasıl kaldıracağınızı anlatacağım. Tüm bu işlemleri telefondan yapacağız. Bu yüzden telefonu bilgisayara bağlamanıza gerek yoktur. Ayrıca bu işlem için telefonunuzun Root yetkisine sahip olması da gerekmez.

İlk olarak Google Play'den telefonunuza Mobizen for SAMSUNG (Samsung cihazları için) veya Mobizen- Oyun, Video Kaydedici uygulamasını yükleyin. İşlemleri yapacağımız ES Dosya Yöneticisi uygulamasını da yükleyin.

17 Ekim 2015

Lenovo IdeaPad G510 Detaylı Fan Temizliği

Lenovo IdeaPad G510 Detaylı Fan Temizliği

Lenovo IdeaPad G510 serisini fan temizliği oldukça kolay bir işlem olup 3-4 ayda bir yapmanızı öneriyorum. Kolay olması sebebiyle çoğu kullanıcı rahatlıkla bu işlemi yapabilir. İlk olarak bilgisayarın pilini çıkarıyoruz. Zaten arka kapağı açmak için sökeceğimiz iki vida pilin arkasında bulunuyor. Arka kapağı komple açınca tüm bileşenleri ve fan bölmesine rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Arka kapağı çıkardıktan sonra fan bölmesini göreceksiniz. Fan bölmesini tutan iki ana siyah vida var, bunları da sökün.

16 Ekim 2015

Detaylı Bilgisayar (Notebook) Bakımı

Detaylı Bilgisayar Notebook Bakımı, Fan Temizliği

Bilgisayarınızın ömrünü uzatmak için rutin bakımlar yapmanız her zaman makinenizin yararına olacaktır. Bakımlar yazılımsal ve donanımsal olmak üzere ikiye ayrılır. Bu yazıda yazılımsal bakım üzerinde çok durmayacağım. Yazılımsal bakım için 6 ayda bir kalite format atmanız yeterli olacaktır. Doğru format işlemi ile bilgisayarınız eskisinden daha iyi çalışacaktır.

Donanımsal bakım ise duruma göre altı ayda bir veya iki yılda bir yapılması gereken fiziksel işlemlerdir. Bu bakımların en kapsamlısı detaylı fan temizliği ve termal macunun yenilenmesidir. Donanımsal bakım işleminden önce bilgisayarın pilini mutlaka çıkarın. Kazayla kısa devre olma olasılığını azaltır. Asla yapmayacağın işlemse cihazınıza sıvı püskürtmek veya fazla sıvı ile temas ettirmek. Bu tarz uygulamalardan kaçının.

15 Ekim 2015

Bilgisayara Kaliteli Format Atma Yöntemi

Kaliteli Format Atma Yöntemi, Windows 7 Format

Bilgisayara yeni bir işletim sistemi kurma, format atma işlemi birçok yerde anlatılmıştır. Bu yazımda baştan sona kaliteli bir format atma sürecini sizlere anlatacağım. İlk olarak format için doğru bir ISO kalıbı bulmamız gerekir. Ben Windows 7 üzerinden süreci anlatacağım. Orijinal DVD'niz varsa onu kullanarak format işlemini yapmanızı öneririm. Yoksa USB Bellekte kullanabilirsiniz.

Lisansınız yoksa Zamunda üzerinden doğru Torrent dosyasını indirerek format işlemini yapabilirsiniz. Zamunda'da Windows 7 Ultimate SP1 x64 olarak aratırsanız kaliteli ISO dosyalarını bulabilirsiniz. Aşağıdaki resimde kaliteli kalıpları işaretledim. Vuze programı ile seçtiğiniz Torrent dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Son Kaliteli ISO
Dosya: Windows 7 Ultimate SP1 (x64) EN - Latest Untouched 6.1.7601
Boyut: 3.09 GB
Tarih: 2016-01-05

12 Ekim 2015

Lenovo IdeaPad G510 Teknik Özellikleri ve Driver Dosyaları

Lenovo IdeaPad G510 Özellikleri ve Driver Dosyaları

Lenovo IdeaPad serilerinden olan G510 dizüstü bilgisayarı hem teknik özellik hemde sessiz çalışması bakımından oldukça popüler bir ürün. G510'u aldığınızda işletim sistemi kurulu Windows 8 olarak geliyor, Windows 10 yükseltmesi sonradan yapabilirsiniz. Tabi kendinizde sonradan Windows 7 Ultimate 64 bit kurabilirsiniz. Ben şahsen Windows 7 kullanıyorum ve oldukça hızlı.

G510'un bir başka özelliği ise fan kısmına çok rahat ulaşılabilmesi. Sadece arka kapak ve birkaç vidadan sonra fanı komple çıkarıp temizlemek mümkün. Eski dizüstü bilgisayarlarda fan kısmını çıkarabilmek için önce klavye, en az 10 adet vidanın sökülmesi sonrasında işlemcinin bulunduğu entegreyi çıkarıp fan kısmına o şekilde ulaşabiliyorduk. G510'da bu zorluklar göz önüne alınarak fan kısmına ulaşmak ve sökmek oldukça pratik tasarlanmış.

8 Ekim 2015

TTNET'in Yeni Uygulaması: Hizmet Kapama Bedeli

TTNET Hizmet Kapama Bedeli

TTNET'in yeni uygulamaya koyduğu hizmet kapama bedeli; İnternet faturanızın son ödeme günününü geciktirince bir sonraki faturaya TTNET tarafından 19 TL ek gecikme bedeli yansıyor. Örnek olarak siz evinizde 8 Mbps'ye kadar Net limitsiz tarifesi kullanıyorsunuz ve aylık fiyatı 49 TL. Faturanın ödeme gününü geciktirdiniz, bir gün bile olsa bir sonraki ay TTNET geç ödemeden dolayı bir sonraki faturanıza ek gecikme bedeli yansıtıyor. Yeni faturanız 68 TL olarak geliyor.

Eskiden üç ay boyunca fatura ödenmeyince İnternet bağlantınız kesiliyordu ve toplu ödeyince yine açılıyordu. Bu uygulamada bağlantınız kesilmiyor, sadece bir sonraki faturanıza 19 TL ek gecikme bedeli yansıyor.

Hizmet bedeli kapama adı altında alınan ek gecikme bedeli birçok müşteri tarafından olumlu karşılanmayacaktır. Müşteriler alternatif olarak başka ISP firmalarını tercih edeceklerdir. Önümüzdeki günlerde TTNET umarım bu uygulamasının hatasını anlar ve bir aylık gecikmeden dolayı faturaya yansıyan 19 TL ek gecikme bedelini iptal eder.

Operasyon Valkyrie (Valkyrie) 2008

Operasyon Valkyrie Filmi (Valkyrie) 2008

Operasyon Valkyrie filmi 2. Dünya Savaş'ının son yılında Adolf Hitler'e yapılan suikast girişimini anlatmaktadır. 1944 yılına gelindiğinde Nazi Almanya'sının savaş stratejisinin yanlış gittiğini ve yenileceğine inanan birçok subay ve general vardı. Bu savaşın yanlış olduğunu düşünenlerden biride Albay Claus von Stauffenberg'dı. Kuzey Afrika cephesinde Alman ordusunun yenilişi ile artık Nazi İmparatorluğunun yola devam edemeyeceğini anlamıştı. Bir şeyleri değiştirmek için bir planı vardı.

Albay Stauffenberg Afrika cephesinde bir elini ve parmaklarını kaybetmişti. Bundan dolayı Almanya ana vatana geri gönderildi. 1944 yılının Haziran ayının sonuna doğru Stauffenberg için çok önemli bir olay oldu. Stauffenberg kıdemli Albaylığa terfi etti ve Anayurt Ordusunun Başkanı Friedrich Fromm'un Kurmay Başkanlığına getirildi. Bu terfi ile birlikte Yedek orduya General Fromm adına emir verebilecekti. Bu terfi sayesinde Albay Stauffenberg'in Hitler ile daha sık görüşme imkanı oldu.

7 Ekim 2015

Arayış (The Search) 2014 Film İncelemesi

Arayış Filmi (The Search) 2014

Arayış filmi, ikinci çeçen savaşı zamanını konu alıyor. Rusların Çeçen özerk bölgesine başlattığı terör harekatında ailesini kaybetmiş bir çocuğun dramını konu alıyor. Film, aynı zamanda üç kişinin daha hikayesini farklı açılardan inceliyor. Filmin başlarındaki küçük Hadji savaş sırasında Çeçen köyünde yaşayan bir çocuktur. Gözleri önünde anne ve babası öldürülür. Ablasını da kaybettikten sonra Hadji de küçük kardeşi ile birlikte köydeki bir grup insanla yollara düşer. Çeçen halkı hep birlikte köyden kaçarken küçük çocuk kendini şehir merkezinde bulur.

Carol ise Avrupa Birliğinin Heyet Başkanı olan başarılı bir kadındır. Bölgede görevli olan Carol, küçük Hadji ile kaçtığı yerde karşılaşır ve onu koruma altına alır. Bu sırada Hadji'nin ablası Raissa'da tüm imkanlarıyla kardeşini aramaktadır. Filmin sonunda ikisi de birbirine kavuşur.

9 Nisan (9.April) 2015 Film İncelemesi

9 Nisan Filmi (9.April) 2015

9 Nisan Filmi, Nazi Almanya'sının Danimarka işgalini anlatmaktadır. 9 Nisan 1940'da Almanlar Danimarka sınırını ihlal ederler. Orduda alarm verilir. Danimarka sınır hattında bulunan birlikler gerçi çekilme kararı alır. Bu birlikteki bulunan, teğmen komutasında bir müfreze tamamen çekilmek yerine Almanların ilerleyişini durdurmak için savunma hattı kurar.

Almanların elinde Tank ve ağır makineli silahlar vardır. Bundan dolayı Danimarkalılar fazla savunmadan geri çekilirler. Bisikletleriyle daha iç bölgelere giderek takviye birlikler beklerler. Son mühimmata kadar savaşan müfreze, yoğun alman ilerleyişi karşısında teslim olur. Teğmen, teslim olduktan sonra Alman subaydan öğrenir ki Danimarka hükumeti saldırı günü başladığı zaman zaten teslim olmuştur.

5 Ekim 2015

II. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler

II. Dünya Savaşını Konu Almış Filmler

II. Dünya Savaşı
, 20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi olup, dünya milletlerinin çoğunun yer aldığı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel bir askeri çatışmadır. Savaşa dönemin tüm büyük güçleri olan Birleşik Krallık, Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Fransa; Müttefik Devletler olarak, Almanya, İtalya ve Japonya; Mihver Devletler olarak katılmıştır. 100 milyondan fazla askerî personelin dahil olduğu savaş, dünya tarihindeki en büyük savaştır.

Savaş sorası günümüzde de halen birçok film, oyun, kitap ikinci dünya savaşını konu almıştır ve almaya devam ediyordur. 2000 ve 2015 yılları arasında yapılan ve II. Dünya savaşını konu almış filmleri bu konu altında toparlayacağım. 2000 yılı öncesi yapılmış olan Stalingrad 1993, Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) ve İnce Kırmızı Hat (1998) filmleri de izlemeye değerler arasındadır.

Finlandiya ve Sovyet orduları arasında geçen Kış Savaşı'nı konu alan filmler; Beyond Front Line, Lupaus, Tali-Ihantala 1944 ve Kukushka

3 Ekim 2015

Samsung Galaxy E7 Özellikleri, Detaylı İnceleme ve Kutu Açılımı

Samsung Galaxy E7 Özellikleri, Detaylı İnceleme ve Kutu Açılımı

Bu hafta sonu Samsung'un alt ve orta segment grubuna hitap eden Galaxy E7 (E700F) modelini inceleme fırsatım oldu. Telefonun ilk göze çarpan özelliği ekran boyutunun 5.5 inç olması ve hafif olması. Malzeme kalitesi de bence iyi. Kenarlar metal ile kaplanmış, arka kapak ise plastik cam değil. Üç renk seçeneği var; mavi, beyaz ve siyah. Ben siyah almanızı tercih ederim, görünüş bakımından daha iyi duruyor.

Bu telefonu alacaklara önerim sıralayacağım üç özelliğin üzerinde durmaları. İlki fiyat; 1000-1200 TL arasında bu cihaza sahip olabilirsiniz. Bimeks'den 1169 TL'ye siyah modelini alabilirsiniz. İkincisi, ekranın 5.5 inç olması ve telefonun hafif olması. Ekran boyutu en az 5.5 inç olsun ve ağır olmasın diyenler için ideal bir telefon. Üçüncü özellik ise ekranda çizilmeye karşı Corning Gorilla Glass 4 kullanılması. Bu fiyattaki bir telefon için Corning Gorilla Glass 4 kullanılması çok iyi.

30 Eylül 2015

PayPal Hesabından Banka Hesabına Ücretsiz Para Aktarımı

PayPal Hesabına Banka Hesabı Ekleme

PayPal, internet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemidir. Kredi kartı kullanarak veya kullanmayarak, internet üzerinden güvenli alışveriş yapılmasını ya da istenilen kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para gönderilmesini sağlar. PayPal hesabımızdan banka hesabımıza para aktarımı yapmak için PayPal hesabımıza ilk olarak bir banka mevduat hesabı tanımlamanız gerekir.

Banka hesabı eklemek için www.paypal.com/myaccount/wallet/add/bank adresine girin. Banka Hesabı Ekleyin penceresine bankanızın adını ve IBAN numaranızı yazıp Devam diyerek banka hesabınızı PayPal'a ekleyebilirsiniz.