4 Ekim 2014
Medieval II: Total War Ekonomi Rehberi
Oyunda ekonomi gelir ve giderler olarak ikiye ayrılıyor. Detaylı ekonomi listesini görmek için haritanın sol alt köşesindeki altın kazanına tıklayabilirsiniz. Financial Overview penceresi açılacaktır. Oyunda gelirler Income olarak zaten yazmaktadır. Bina yapımlarında açıklamara bakacak olursanız Trade Income yazanlar gelirleri artırmaya yarar.
Gelirler(Income) = Tarım(Farming), Madencilik(Mining), Vergiler(Taxes), Ticaret(Trade), Tüccar Gelirleri(Merchant Trade)
1) Tarım 4 seviyeden oluşur, sırasıyla: Land Clearance, Communal Farming, Crop Rotation, Irrigation. Nüfus artışını ve gelirleri artırır. Yollardan sonra yapılması gereken yapılardan biridir.
2) Ticaret; önemli gelir getiren ticaret faaliyetleri 3 kısımdan oluşur. Kara, deniz ticareti ve yollar.
Kara Ticareti (Markets) 5 seviyeden oluşur, sırasıyla: Grain Exchange, Market, Fairground, Great Market, Merchant's Quarter. Kara ticaretinin gelişmesini sağlar. Başka ülkeler ile yapacağınız ticaret antlaşması bunu etkiler. O ülkelerde ne kadar tüccar ve kaynak geliri varsa bunun bir kısmı size income olarak gelir.
Deniz Ticareti (Sea Trade & Port) 4 seviyeden oluşur, sırasıyla: Port, Merchant's Wharf, Warehouse, Docklands.
Yollar (Roads) 2 seviyeden oluşur, sırasıyla: Dirt Roads, Paved Roads.
3) Vergiler; hazine gelirinin en önemlisidir. elinizde bulunan tüm yerleşimlerin her tur size vergi ödemek zorundadır. Bu vergilerin düzeyi şehir tipi yerleşimlerde değiştirilebilirken kalelerde değiştirilemez. Şehir nüfusu arttıkça o şehir gelişir, geliştikçe de vergi miktarı kendiliğinden artar. Ama amacınız daima en yüksek vergi düzeyi olsun. Bunu sağlamak için de şehirde huzurun ve mutluluğun sağlanması gerekiyor. Yoksa isyanlar hatta ayaklanmalar çıkabilir. Kamusal düzeni Town Hall binaları sağlarken, şehirde ise mutluluk oranını Inns binaları sağlar.
4) Madencilik; altın, gümüş, bakır ve fil dişi gibi işlenebilen maddeler bulunduran bölgeler için vazgeçilmezdir. Bu bölgedeki maddeleri işleyebilmek için maden ocakları kurulur ve o maddeden tüccarlar sayesinde daha fazla gelir sağlanır. Binalar ise Mines ve Mining Network.
Medieval II Total War için tüm binalar ve seviyelerini aşağıdaki resmi büyüterek görebilirsiniz.
* Oyuna ilk başladığınızda yolları yapın geliri artırma amaçlı sonra tarıma yatırım yapın.
* Büyük şehirlerden daha çok vergi almak için oralara komutan bırakın. Eğer komutan yoksa yönetim şeklini Financial olarak yapın.
* Jeopolitik olarak saldırıya çok açık olmayan ve güvenli olan, sınırları düşman barındırmayan yerlerde önce gelir getiren yapıları inşa edin, bunlar bittikten sonra askeri yapıları inşa etmeye geçin.
* En çok gelir getiren kaynaklar altın ve fil dişidir. Tüccarları buralara gönderebilirsiniz. Moors seçerseniz haritanın aşağısına doğru ilerleyin :)
* Önünüze gelen her devlet ile ticaret anlaşmaları imzalayın özellikle uzak devletlerle. Sizinle savaşa pek girmeyecekleri için rahatlıkla bu anlaşmaları imzalarlar ve genellikle 500-600 gold gibi küçük paralarda alabilirsiniz anlaşma bedeli olarak, bu sayede diplomasi bölümünde ek gelir elde edersiniz. 30 Turn içinde tüm devletler ile Trade Rights antlaşmasını yapmaya çalışın. Bunun için 3-4 diplomat yapıp 2 tanesini Avrupa'ya 2 tanesini ise gemiler ile Mısır ve Anadolu'ya gönderin.
* Vergileriniz her zaman en yüksekte olsun. Kentin durumu mavi olsa bile vergiyi yüksekte tutun. Kırmızı olduğunda vergileri indirirsiniz isyan olmasına karşı. Genelde en yüksek vergide kentin durumu sarı olabilir ama heyecanlanmayın sarı kalması iyidir çünkü gelir önemli.
* Yüksek vergi aldığınız yerlerde mutluluğu artırmak için garnizon basmak yerine din adamları ile oradaki dini seviyeyi yükseltmeniz daha yararlı olacaktır. Bu sayede isyanlar çıkmaz.
* Deniz kıyısında olan bir yeri fetih ettiğinizde asla kale olarak bırakmayın, şehir yapın hem gelir artacak, hemde kalede başınıza gelmeyen bakımı bedava olan Şehir Milisleri ürete bileceksiniz. Bu özellikler sayesinde (Guildler kurduğunuzda onların bedava baktığı askerlerde oluyor) tabi belli sınırı var.
* Paralı asker çok gerek duymadıkça almayın çünkü Upkeep ücretleri sizin üreteceğiniz askerlere nazaran çok oluyor.
* Tüccar mümkünse ürete bildiğiniz kadar üretin. Çok gelir veren kaynakları tercih edin özellikle altın. Kaynaklar arası ara ara geçiş yapın yani tüccar dolansın ve ticaret seviyesi artsın. Ticaret seviyesi artan tüccar ile rüşvet yolu ile diğer devletlerin tüccarlarını ele geçirmeye bakın.
* Kutsal savaş (Holy War) bunlara kesinlikle katılın. Şehri fetih edince size çokça gelir kazandırıyor.
* Asi bir şehri fetih edince Sack Settlement seçin ve katliam yapmayın. Hem daha fazla fetih geliri alacaksınız hemde kale mutlu olarak kalacaktır. Paranız fazla ve ekonomik durumunuz iyiyse katliam yapabilirsiniz.
* Giderler ise genelde askeri giderler ve inşa ettiğiniz yapılardır. Ürettiğiniz her garnizon ve devlet çalışanlarının Upkeep giderlerine bakın. Çünkü her tur sizden kesilecektir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.