Medieval II: Total War şüphesiz Total War serileri arasında en çok oynanan ve ilgi görendir. Oyunun ek paketi olan Kingdoms için yüzlerce Mod yapılmıştır hatta. Bu yazıda oyunun tarihi süreçlerini, ipuçlarını, ek paket için en iyi mod tavsiyeleri ve en çok kullanılan hilelere kadar tüm ayrıntıları yazacağım.
Medieval II: Total War Oyunu 1080 ve 1530 yılları arasında geçmektedir. Oyunda Türkler (Turks) olarak geçmektedir. Çünkü 1077'de Anadolu'da Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur. 1290'lı yıllarda devlet yıkılmış ve Anadolu Beylikleri ortaya çıkmıştır. 1299'da Osmanoğulları beyliği 1453'de Osmanlı İmparatorluğu olmuştur. Bu yüzden Türklere devlet ismi vermek yerine Turks olarak Anadolu'dan başlatmaktadır.
Oyun orta-çağ Avrupa'sını ve Dünyasını bize yansıtmaktadır. Medieval II: Total War'da keşif ağacı bulunmaktadır ve bu ağaç oyunun sonunda barut bulunmasıyla tamamlanır. Oyunun süre çizelgesi ortaçağda Yeni Dünya'nın keşfi döneminden, Amerika'nın keşfi ve ele geçirilmesi dönemine kadar genişler. 1530'da ise oyunun son safhasında biz Türkler 1529-I. Viyana Kuşatmasını yapıyorduk ve Kanuni Sultan Süleyman Devlet Başkanıydı. Oyunda da umarım Roma-Cermen İmparatorluğunun sınırlarında olan Viyana'ya kadar gelip fetih edersiniz :) Oyunda gerçek tarih ile bağlantılı olarak doğa olayları, Moğol ve Timur İmaratorluğu'nun akınları da oyuncuya yansıtılmıştır. Belli bir Turn'den sonra haritanın doğusundan 5-6 birlik şeklinde çıkmaya başlıyorlar.
Oyunda Türkleri seçerseniz başlangıç olarak size dört şehir veriyor. Başkent Iconium(Konya), Caesarea(Kayseri), Yerevan(Erivan) ve Mosul(Musul). Türklerde Hristiyanların haçlı seferine(Crusades) karşılık olarak Cihad çağrısı yapma özelliği vardır. Türkler için fetih edilmesi gereken kutsal şehirler ise Constantinople(İstanbul) ve Jerusalem(Kudüs). Hedef ülke olarak da Bizans İmparatorluğunun sona erdirilmesi istenmektedir. Oyun hakkında madde madde ipucu vermek gerekirse;
* Başkent mutlaka ülkenizin merkezi yani ortalarında olsun. Hem güvenlik hemde ticari gelirler için önemlidir. İsyan olasılığını da azaltır.
* Forumlarda geçen AI yapay zeka demek, ekstra bir bilgi olarak verelim.
* Liman(Port) ablukaya alınırsa her tur için o bölgeden elde ettiğin tüm ticaret gelirini kaybedersin.
* Harita üzerinde dolaşan büyük, küçük Rebel ordularını zaman zaman temizleyin. Hem ekonomiye zarar verir hemde halkı mutsuz eder. Haritada sisi kaldırmak ve alan açmak için sınırlara ve yol üzerilerine Watchtower dikin.
* Eğer herhangi bir diplomat bir şehre gelip eğiliyorsa ama anlaşma ekranı çıkmıyorsa direk hazırlıklarınızı yapın ya casus var yada savaş çıkacaktır. Sizin devletinizi keşfetmek ve plan yapmak için geldi demektir.
* Become a Vassal: oyunda diplomatik seçeneklerden biri olan become a vassal o ülkenin sömürgesi altına girmektir. Eğer Vassal olursan, bir turda bütün geliştirme ve harcamalarını yaptıktan sonra, kalan paranı vassalı olduğun ülkeye gönderirsin. Ayrıca Ülke sana sormadan (izin almadan) ülkenden geçiş hakkına sahip olur. Bir ülke ile savaşa girdiğinde otomatik olarak sen de girersin. Ama senin girdiğin ile o girmeyebilir. Bu durumda vassallık düşmez (Ama ittifaklık olsaydı düşerdi.)
Devlet Adına Çalışanlar: Devlet olarak ürettiğiniz asker dışındaki birimler hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse.
Suikastçı: Oyundaki komutan, prens, devlet liderleri veya devlet adına çalışan tüm birimlere becerinize göre suikast yapma şansı tanıyan karakterdir. Her Turn'de tek bir hakkı vardır.
Tüccar: Harita üzerindeki kaynaklardan her Turn altın toplar. Kaynağın sağladığı altın miktarı ve tüccarın ticaret seviyesi(Finance) önemlidir. Ne kadar fazla ise o kadar çok altın toplar.
Din görevlileri (Rahip, imam, piskopos, kardinal, kafir,cadı) Genelde bölgedeki dini yaymak ve orduya kutsal bir güç vermek için kullanılır.
* Şehirde kendi dini seviyenizi yükseltmeniz için din görevlisi üretin ve %100 olana kadar bekletin. Bu din görevlilerini şehirden çıkarmanız gerekmez. Şehrin içinde veya dışında olması fark etmiyor ve içeride tutuyorum.
* Sizin şehrinize başka bir devletin din adamı gelip kentin önünde duruyorsa dinini yaymaya çalışıyor demektir. Kentinizde 1-2 tane Spy bulundurun ve Suikastçı ile onları öldürün.
* Haçlı veya Cihad ordularına din görevlisi koyarsanız askerlerin kaçma olayı azalıyor fakat garnizonun ilerleyeceği mesafe azalır. Ben genelde 2 tane koyuyordum.
Ajan: Genelde kalelere sızarak içindeki askeri birlik ve binalar hakkında bilgi almak için kullanılır. Bir kaleye 3 tane ajan sızdırırsanız kalenin kapısını koç başları ile kırmadan direk savaş esnasına geçince açabilirsiniz.
* Ordu veya Kale içerisinde Spy bulundurmanız size karşı suikast yapma oranını düşürür ve kalenize girmek isteyen ajanları yakalarsınız.
Elçi (Diplomat, Prenses): Devletler arası diplomasi için kullanılan kişilerdir.
Arkadaşlar korsan oyun önerisi yapmayacağım. Fakat oyunu ucuza temin etmenizi sağlayacak öneriler vereceğim. Çünkü orijinal alırsanız en son yamasına kadar otomatik yüklüyor. Ben oyunu Steam hesabımda oynuyorum. 1 dolara Humble Bundle'dan aldım. Sonra Kingdoms ek paketini ise %75 indirime girince 2,49 dolara da onu aldım. toplamda 3,5 dolara hep oynayabileceğim ve crack gibi olaylarla uğraşmadan arşivime ekledim. Bunu sizde yapabilirsiniz. İndirimleri takip etmeniz yeterli. Medieval II: Total War ve DLC olarak Kingdoms'u alınca 1.52 yamasına kadar otomatik Steam'den yükleniyor. Oyunda Options kısmından bunu kontrol edebilirsiniz.
Oyunda 22 adet ulus bulunmaktadır. Oyuna ilk başlayanlar sadece 5 (İngiltere, İspanya, Fransa, Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu, Venedik) ile oynayabilmelerine rağmen oyun içerisinde yok ettikleri devletlerle oynama hakkını elde ederler. Bu uluslar içinden 17 tanesi oyuncu tarafından kullanılabilmektedir (Moğollar, Timur İmparatorluğu, Papalık Devleti ve Aztekler ile oyunda oynatılmamaktadır. Bunlar sadece yapay zekanın denetimindedir). Bu uluslar şu şekilde sıralanır:
The Turks (Türkler)
France (Fransa)
The Holy Roman Empire (Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu)
Spain (İspanya)
Venice (Venedik)
Scotland (İskoçya)
Russia (Rusya)
Portugal (Portekiz)
Moors (Emeviler)
Egypt (Mısır)
England (İngiltere)
Byzantine Empire (Bizans İmparatorluğu)
The Mongols (Moğollar)
Timurids (Timur İmparatorluğu)
Hungary (Macaristan)
Milan (Milan)
Sicily (Sicilya)
Papal States (Papalık)
Poland (Polonya)
Denmark (Danimarka)
Aztecs (Aztekler)
Bu uygarlıklar dışında bağımsızlık çabasında olan ve her devlet ile düşman olan Asiler (Rebels) de bulunur. Yer yer değişiklik gösterir. Örnek olarak: The Seljuks Rebels (Selçuklu Asileri).
Medieval II: Total War'da sadece 5 devlet ile oynana biliniyor. Fakat ufak bir değişiklik ile tüm devletleri açabilirsiniz.
C:\Program Files(x86)\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War\data\world\maps\campaign\imperial_campaign\descr_strat.txt
Text dosyasını herhangi bir Notepad editörü ile açın. Oynayacağınız devletleri playable kısmına ekleyin ve dosyayı kaydetmeniz yeterli.Oyunda Kullanılan Hileler
Medieval II: Total War'da en çok kullanılan 3 hileyi örnek vererek yazacağım. Hileyi yazmak için klavyenin sol üst köşesindeki tırnaklı e (é) tuşuna basarak konsolu açmanız yeterli. Genelde ESC tuşunan altında oluyor.
add_money 999999 para ekleme hilesi.
process_cq Mosul Musul kentinde yapım aşamasında olan binaları bitirir.
toggle_fow Tüm haritadaki sisi kaldırır.
En Popüler Modlar
Medieval II: Total War'da en popüler modları zamanla buraya ekleyeceğim. Mod oynayabilmeniz için Kingdoms ek paketi yüklü olması gerekir.
1) Stainless Steel: Normal oyuna göre daha zordur. Mod'un grafikleri ve yapay zekası olsun en popüler modlardan biridir. En son sürümü 6.4'tür.
2) The Last Kingdom: Şuan versiyon 3.06 bulunmaktadır. Haritası İngiltere ve çevresidir.
3) Bellum Crucis: En iyi modlardan biridir. Şuan 7.0 yeni versiyonu çıkmıştır. Fakat İtalyanca dil destekli olduğu için oynamada sıkıntı çekiliyor. İngilizce dil desteği yakında gelecekmiş.
4) Third Age: Total War: Yüzüklerin efendisini konu alan bir moddur. Harita ve askeri birimler olsun çok iyi tasarlanmıştır. Şuan 3.2 versiyonu bulunmaktadır. Hiç denemeyenler için tavsiye edilir. En yüksek puanı alan moddur.
5) Broken Crescent: Başka popüler modlardan biri olan Broken Crescent'in 2.3 versiyonu bulunmaktadır. Gelecek vaat eden modlardan biridir.
Burak Avcıoğlu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.