22 Temmuz 2014

Magento Nedir? ve Magento Community Edition Kurulumu

Magento Kurulumu

Magento, 2008 tarihinde duyurulan ve Türkiye'de geliştiricisi sayılı olan açık kaynaklı(open source) bir e-ticaret(E-commerce) web uygulamasıdır. Paypal ve ebay ortaklığı ile kurulmuştur. PHP tabanlı yazılmış olup Zend Framework gibi güçlü bir araçla oluşturulan profesyonel bir E-commerce çözümüdür. Databese olarak MySQL kullanılır.

Birçok modül, api ve tema seçeneği barındırır. Free versiyonu Magento Community Edition sık aralıklarla güncellenen ücretsiz versiyonudur. Magento CE kurmak isterseniz bir sunucu, VDS kiralamanızı öneririm. Çünkü sıradan Hosting paketlerinde sistem çok yavaş işler ve ağır kalır. Magento CE, küçük ve orta boy şirketler için ideal bir sürümüdür. Kullanırken cache işlemleri ile uğraşacağınız için sunucunuz ve trafik iyi olmalıdır aksi taktirde site çok kasar. Eğer profesyonel bir çözüm aramıyorsanız ve fazla modül, api kullanmayacaksanız OpenCart'ı kullanabilirsiniz. Bunu da ayrı bir bilgi olarak vereyim.

3 versiyonu vardır, ücretsiz olanı Magento Community Edition olup Magento Go ve Magento Enterprise Edition ücretli versiyonlarıdır.

Kullanması ve modül yazımı sanıldığı kadar basit değildir. Sıradan kullanıcılar için tasarlanmış bir E-Ticaret çözümü değildir Magento. Modülleri kullanıp uygun olan apileri siteye entegre etmek ve bunları çözmek biraz zamanınızı alabilir. Türkçe kaynak azdır, İngilizce kaynakları okumanızı tavsiye ederim ve Türkiye'de developer bulmak çok zordur.

Magento Community Edition Kurulumu
Magento'nun ücretsiz versiyonu Magento CE kurmak için ilk olarak magentocommerce.com/download adresine geliyoruz. Son versiyonu seçerek indiriyoruz.


Magento Kurulumu

Cpanel'e girip phpMyAdmin'den yeni bir Database yaratıyoruz. İndirdiğimiz Magento dosyalarını FTP'den yükleyeceğimiz dizine atıyoruz. Site adresini açınca Magento yükleme arayüzü direk karşımıza gelecektir. İlk gelen lisans ekranında Agree diyerek devam ediyoruz.

Magento Kurulumu

Magento Kurulumu
Sitemizin konumunu, saat ayarını ve para birimini ayarlıyoruz ikinci bölümde. Türkiye ve Türkçe seçenekleri mevcuttur. Para birimi olarak Türk Lirası'da aktiftir.

Magento Kurulumu

Configuration kısmında ise Host, oluşturduğumuz Database adı, MySQL kullanıcı adı ve şifre bilgilerimizi giriyoruz. Admin Path kısmı ise yönetim arayüzü için oluşturacağımız dizin adıdır. Eğer değiştirmezseniz otomatik olarak /admin dizinini yönetici dizini atar. Siz buraya yonetici, root, yonetimpanel gibi isimler verebilirsiniz.

Magento Kurulumu

Magento Kurulumu


Create Admin Account kısmında kendi kişisel bilgileriniz ve yönetici olarak gireceğiniz kullanıcı adı ve şifresini girmelisiniz.


Son olarak anket kısmında ise kuracağınız E-Ticaret sitesi hakkında bilgi vermenizi istiyor. İlk kez mi kuruyorsunuz? Hangi ülkede, Hangi ürünler kategorisinde satışlar yapacaksınız ve ödeme sistemleri hakkında anketi doldurarak Magento yüklemesini bitiriyoruz.

Go to Frontend diyerek sitenize gidebilirsiniz. Go to Backend diyerek yönetim paneli adresinizi açabilirsiniz.

Magento Temalar
Free veya ücretli birçok Magento temasını İnternet üzerinde bulabilirsiniz.
http://themeforest.net/category/ecommerce/magento (En iyileri, Ücretli)
http://www.magentocommerce.com/magento-connect/freepop-free-theme.html (Free)
http://fedobe.com/best-free-magento-themes-and-templates (Free)
http://www.magentocommerce.com/magento-connect/themes.html

Türkiye'deki Magento Örnekleri
zizigo.com
modabelli.com
nuuba.com.tr
nuuba.com.tr
annelutfen.com


Kaynaklar
http://tr.wikipedia.org/wiki/Magento
http://en.wikipedia.org/wiki/Magento
http://magento.com
http://www.magentocommerce.com/magento-connect (Eklenti, Modüller)
http://www.grinet.com.tr (Magento Sanal Pos Modülü)
http://sourceforge.net/projects/magmi (Import Products)

Hazırlayan: Burak AVCI