İçerik Yönetim Sistemi (CMS) genelde bir web sitesi hazırlamak, web sayfalarında bulunan bilgilerin arzu edilen şekilde görüntülenmesini sağlayan yazılımlar olarak dar anlamlı bir tanımla değinilen içerik yönetim sistemleri, uluslararası platformda birçok organizasyon için zorunluluk haline gelen modern bir varlık (asset) yönetimi tekniği olmuştur.
Günümüzde içerik yönetim sistemleri kendi içerisinde bölünmüş bir yazılım endüstrisi haline gelmiş, sayısız yazılım firmasının ürünleri ile birlikte birçok açık kaynak kod projesini barındırmaktadır.
Kaliteli CMS'ler birçok mühendis ve kod uzmanı tarafından kontrol edilip belli aralıklar ile güncellenen yazılım paketleridir. Örneklerini aşağıda bahsedeceğim. CMS'nin tercih edilme sebebi var olan bir şeyi tekrar baştan yazılmaması içindir. Çünkü sizin tek başınıza yazacağınız bir içerik sistemin güvenlik hatası başta olmak üzere birçok kod hatası çıkabilir ve stabil olmaz. Aynı zamanda bunun güncellenmesi, oturup tekrar yazılması da uzun uğraş ve süreç isteyeceği için tercih edilmez.
Oysaki CMS'ler bir binanın temeli gibi düşünebilirsiniz. Örnek olarak en iyi CMS'ler den biri olan WordPress ile tema kodlayarak veya tema satın alarak harika bir CMS web sitesi yapabilirsiniz. CMS'de önemli olan sistemin kalitesi ve WebMaster'ın kullandığı tema ile ona verdiği özgünlüktür. Tabi çeşitli modüller veya bileşenler ile de site daha da geliştirilir. Genel olarak PHP ve MySQL tabanlı CMS'ler popülerdir fakat ASP.NET içinde güzel CMS'ler mevcuttur.
WordPress (PHP)
WordPress, dünyada en çok kullanılan blog sistemlerinden biridir, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. WordPress kullanarak kısa süre içinde kendi sunucumuza kurulum yapabilir, sitenizi yayınlayabilir ve sitenize içerik eklemeye yani bloglamaya başlayabilirsiniz.
tr.wordpress.org
tr.wikipedia.org/wiki/WordPress
en.wikipedia.org/wiki/WordPress
http://themeforest.net/category/wordpress (Temalar)
Joomla (PHP)
Joomla! açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). Joomla!'nın güçlü uygulama çerçevesi, geliştiricilerin Joomla!'nın gücünü neredeyse sınırsız ölçüde genişletebilen gelişmiş eklentiler oluşturmasını kolaylaştırır. Ana Joomla! çerçevesi, geliştiricilerin hızla ve kolayca Stok denetim sistemleri, Veri raporlama araçları, Özel ürün katalogları, Tümleşik e-ticaret sistemleri, Karmaşık iş dizinleri, Ayırma sistemleri, İletişim araçları ve çok daha fazlasını oluşturmasını sağlar.
www.joomla.org
Drupal (PHP)
Drupal ücretsiz ve açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir. Modüler yapısı sayesinde, web uygulama çatısı, topluluk portalı, forum ya da blog motoru olarak da kullanılabilmektedir. 2000'li yılların ortalarında Drupal esneklik, genişleyebilirlik, yönetim kolaylığı ve etkin bir topluluğun desteği ile popülerlik kazanmıştır.
drupal.org
tr.wikipedia.org/wiki/Drupal
en.wikipedia.org/wiki/Drupal
groups.drupal.org/turkey
facebook.com/groups/drupalturkiye
ModX (PHP)
Çok büyük firmalardan en küçük projelere kadar 100 binin üzerinde web sitesinde kullanılan ModX, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların kolayca içerik üretebilmesi gibi bir yeteneğe sahip. Bunun yanında aynı sayfada birden fazla stil uygulayabilen bir yapısının olması da en güzel avantajları arasında. Merak eden varsa ModX’in de PHP ile yazılmış olduğunu hemen belirteyim. Ayrıca ekstra bir eklentiye ihtiyaç duymadan, SEO uzmanı olmanıza gerek kalmadan Google ve diğer arama motorlarının ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri sunabiliyor olması da cabası. Bu kullanışlı CMS, 2013 People’s Choice Ödülünü, ikinciye açık ara fark atarak kazandı.
concrete5 (PHP)
Concrete5, kullanım kolaylığına odaklanan ücretsiz bir içerik yönetim sistemi. Bu özelliği ile web tasarımcılar için ideal. Dikkat çeken ana özellikleri ise toplu dosya yüklemeye izin veren dahili bir dosya yöneticisi, sürükle ve bırak yöntemiyle düzen oluşturmaya olanak vererek bir editöre sahip olması ve eklentiler için bir marketinin mevcut olması. Çok para ve zaman yatırmak istemeyen kullanıcılar için ideal.
Textpattern (PHP)
Textpattern; zarif, esnek ve kullanımı kolay bir içerik yönetim sistemi. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması, geliştiriciler için büyük bir avantaj. Minimalist, sonuç odaklı yönetim paneli ve esnek tasarım modülü ile kurumsal site ve blog projeleri için mantıklı bir tercih olacaktır. Başka bir içerik yönetim sisteminden veri aktarmaya imkan sağlayan içe aktarma aracı ve spam içeren yorumları engelleyen anti-spam aracı ile başlayan yapısının yanında farklı özelliklerin eklenerek kullanım amacının genişletilmesine olanak sağlayan eklentiler de yüklenebilmektedir.
SilverStripe (PHP)
Dünya üzerindeki birçok hükümet, firma ve kar amacı gütmeyen organizasyon tarafından kullanılan açık kaynak kodlu bu uygulama, çıktığı 2007 yılından bu yana bir çok ödül kazanmış bir uygulama. SilverStripe CMS, güçlü ve içerik yazarlarına göre kurgulanmış bir uygulama olmasının yanında, çok güçlü bir php5 framework’ü üzerine kurulmuş. The SilverStripe framework’ü harika bir esneklik sunmakta, sitenizi şekillendirmede kolaylık getirmekte ve güvenlik modelleri, iş akışı, önbellekleme, dil desteği ve alt site desteği gibi temellere olanak sağlamaktadır.
RefineryCMS (Ruby on Rails)
Ruby on Rails framework’üne dayanan RefineryCMS, Ruby on Rails’i başarılı kılan kolaylıklara sahip. RefineryCMS, kullanıcı arayüzünün geliştirilmesinde son kullanıcıya odaklanarak hazırlanmış ve hem ön yüzde hem de admin ekranlarında yeni fonksiyonların ve tasarımların eklenmesini kolay bir hale getiriyor. Blog, üyelik, arama, resim galerisi gibi birçok ihtiyacı karşılayan bu CMS, farklı işletmeler için de uygun.
DotNetNuke (ASP.NET)
Dünya üzerindeki CMS çözümlerinin birçoğu PHP yazılım dilinin egemenliğindedir. DotNetNuke ise bunlardan farklı, ender bir uygulama. Microsoft’un ASP.NET yazılımıyla üretilmiş bu uygulama, Windows sunuculara uyumlu olması nedeniyle özellikle kendi intranetlerini windows sunucuda bulunduran firmaların tercih etmesinde güçlü bir neden olarak karşımıza çıkmakta. Açık kaynak kodlu yazılımı kullanarak geliştiricilerin kolayca düzenlemesine olanak sağlayan yapısı ve son kullanıcının yararlarından kolayca faydalanabiliyor olması da, diğer önemli özellikleri arasında.
Umbraco (ASP.NET)
Başka bir ASP.Net çözümü olan Umbraco da ücretsiz olmasına karşın destek ve eğitim gibi hizmetleri ücretli olarak vermekte. Açık kaynak kodlu olması ve nispeten basit yapısı sayesinde kurumsal şirketler arasında da popüler olmayı başarmış. Örnek vermek gerekirse SanDisk ve Heinz, Umbraco’yu kullanıyor. Tarayıcı tabanlı bir web server yönetim konsolu kullanmış olan tüm adminler için alışması kolay bir yazı oluşturma arayüzü var.
Sitecore (ASP .Net)
DataLife Engine (PHP)
ProcessWire (PHP)
Kentico CMS Free (ASP.Net)
CMS Made Simple (Java)
Liferay (PHP)
Expression Engine (PHP)
Craft (PHP Tabanlı CMS) buildwithcraft.com Ücretli
Kaynaklar
http://en.wikipedia.org/wiki/Content_management_system
http://tr.wikipedia.org/wiki/İçerik_yönetim_sistemi
http://www.cmscritic.com/dir (CMS Sistemleri)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_content_management_systems
http://spyrestudios.com/free-content-management-systems
http://wmaraci.com/forum/web-tabanli-uygulamalar/iyi-cms-sistemi-anket-116935.html