Bitcoin son birkaç aydır herkesin dilinde olan sanal para, gerçek deyimi ile kriptolanmış paradır. Haziran 2013'de Deepweb Nedir adında bir makale yayınlamıştım. Burada Bitcoin para birimi kullanıldığını ve 10 ile 15 dolara karşılık geldiğini yazmıştım. Son bir aydır Bitcoin, Google Trends ve Twitter analizlerine bakınca konunun araştırılması neredeyse tavan yapmış ve bu arama hacmi 1 BTC değerini 1000 dolar seviyelerine kadar getirmiş.
Bitcoin aslında Deepweb dediğimiz internet dünyasında kullanılan bir para birimiydi. Deepweb dediğimiz dünyada Banka yok, Otorite ve Hukuk yok. Herkesin serbestçe iş çevirdiği farklı bir yapı var. Bu yapıda da kullanılabilecek tek para birimi Bitcoin idi.
Bugün ise gerçek Dünya yada açılan bu sistem son bir aydır en popüler konular arasına girdi. Türkiye'de de BTC Turk olarak bilinen Bitcoin borsası ile BTC alınıp satılabiliyor. Peki Bitcoin nasıl üretiliyor, kaynağı nedir diye sorular soruluyor internette. Bitcoin üretimi veya Bitcoin Mining dediğimiz teknik ile üretilir. Bu işlemler bilgisayarlar üzerinden yapılır. Tabi hemen aklınıza şu gelmesin Evde kendi bilgisayarımla bende Bitcoin üretebilir miyim? Tabi ki hayır. Bu işlem sandığınız gibi basit bilgisayarlardan değil hatta Datacenter dediğimiz büyük yerlerde bile şuan için üretmek çok mümkün değil. GPU dediğimiz özel bir Bilgisayar Mimarisine dayalıdır. Bu sistemi kuranlar bunu düşünmüştür çünkü. Datacenter dediğimiz yerlerde güçlü CPU'lar var ama güçlü birleşik GPU'lar yok. bunun için özel donanımsal çözümlere gitmeniz gerek.
Aynı zamanda Bitcoin üretmek bir nevi kriptoloji çözmeye ve o ülkenin kriptoloji çözme gücüne dayanmaktadır Çünkü Bitcoin dediğimiz para kriptolu bir değer yani HASH'dır. Bunu kırmak ve bunu üretmek için kurulan madenler sayılıdır ve konsensüs bu maden şirketleri arasında kurulmuştur. Zaten Bitcoin madenlerini bir araya getirdiğiniz zaman sanal paranın stratejisini anlayabilirsiniz.
Bitcoin ABD Senatosunun tanıdığı ve bugün borsada da işlem gücü olduğu için baya talep görüyor. Ayrıca Güney Kıbrıs parayı ülke olarak tanımaya başlayınca Türklerinde ilgisini çekti. Riske atacak paranız varsa al-sat yaparak bir miktar para kazanabilirsiniz. Temel mantığı ise elinizdeki 1 TL'nin devlette Altın olarak karşılığı vardır. BitCoin'de ise bunun karşılığı GPU Bilgisayar Mimarisi dediğimiz bir Network yapısı üzerine kuruludur. Mining ağları var, bu ağlara Bitcoin programı ile katılıyorsunuz ve ekran kartınızla bir Hash çözüyorsunuz. Ekran kartınız ne kadar çok Hash çözebilirse o kadar BitCoin kazanıyorsunuz.
Bitcoin Sisteminin Asıl Amacı?
Dünyadaki merkez bankaları para birimi üretirken Altın madenini baz alır. Dünyada bulunması gittikçe zorlaşan, kimyasal yapısı nedeniyle kolay kolay tepkimeye girmeyen ve az miktarda olan element Altın olduğu için Parasal sistem bu maden üzerine kuruludur. Merkez Bankaları Altın rezerv yapar ve savaşlar bundan dolayı çıkar. Amerika dünyada doları merkezi para yapmak istiyor. Bunun temelini oluşturmak için Petrolü dünyada dolar ile satmayı kural koyuyor. Fakat Altın da tüm ülkeler tarafından kabul edildiğinden, Petrolü altın ile satmaya kalkan devletlere yaptırım veya savaş uygulayabiliyor. Bu yüzden Amerika altını kontrol etmektense sadece kendisinin üretebildiği bir sanal madencilik yaratıp ileri ki parasal piyasaları bu temel üzerine kurmak istiyor. Eğer Dünya Bitcoin madenini tanırsa ve bunu dolar üzerinden işlem yapılmasını kabul ederse Altın madeninin piyasası o oranda düşecektir.
Bitcoin aslında ne işe yarar?
Bitcoin, gerçek parayı maskelemek için kullanılır aslında. Alışveriş veya benzeri işler için kullanılmaz. Siz bir para birimini bir yere aktarmak istiyorsunuz fakat bu para akışının izlenmesini istemiyorsunuz. O zaman parayı yer altı sistemine yani Bitcoin sistemine çevirip birkaç Bitcoin Wallet'da dolandırarak başka bir yerden o parayı çıkarma işlemi için çok kullanılır.
Burak AVCI - Update: 30.10.2020