Sayfalar

30 Eylül 2013

RAM Belleklerdeki CL ve MHz Değerleri Ne İşe Yarar

RAM Belleklerdeki CL ve MHz Değerleri

Notebook Ram alırken genellikle Mhz ve CL değerleri karşımıza çok çıkar. Ram Belleklerdeki CL'nin açılımı "Column Address Strobe Latency'dır. Cas Latency dediğimiz bu değer bellekteki gecikme süresidir. Bu gecikme süresi ne kadar düşük olursa RAM bellek o kadar hızlıdır. Gecikme süresi düşük olan Ram belleklerin CL yanındaki sayı değerleri de düşüktür.

CL7, CL8, CL9, CL10, CL11 bu değerlerden her zaman düşü olanı, CL7 önerilir ve gecikme süresi en az olanıdır. Daha iyi örneklemek gerekirse 1333 MHz CL9 Ram bellek yerine 1333 MHz CL7 bellek almalısınız.

Frekans arttıkça CL değeri de artar. Çok yüksek frekanslı bellekleri düşük frekansta çalıştırırken gecikme süresini de Overclock ile düşürebilirsiniz. Mesela 2133 MHz CL9 olan bir bellek, 1333 MHz hızda CL6 hızında çalışabilir. Ya da tam tersi. CL değerini artırdığınızda bu defa belleğin frekansını daha rahat bir biçimde artırabilirsiniz.

Ram Bellekler arasında 1600 MHz en çok üretildiği için bu modülleri CL6 veya CL7 olarak üretmek de ekonomik. Bu yüzden en mantıklısı bilgisayarınız için 1600 MHz CL6 veya C7 Ram bellek almaktır. Fakat piyasada CL6 ve CL7 bulmanız zordur. Genelde CL9 ve CL11 vardır.

MHz ise Ram belleklerin hızını ifade eden birimdir. Ne kadar yüksek olursa o kadar hızlıdır. Tabi 2000 MHz bir Notebook Ram almadan önce kendi bilgisayarınızın kapasitesine bakmalısınız çünkü desteklemeyebilir. Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarlarda destekleyen bellek değeri genelde 1600 MHz'dir.

RAM Belleklerdeki CL ve MHz Değerleri

Yukarıdaki resimde DDR3 1600MHz belleklerin CL değerleri mevcuttur. Bu değerler CL6, CL7, CL8, CL9, CL10 ve CL11'dir. En çok satılan belleklerin CL değerleri CL9 ve CL11'dir. Kısaca özetlemek gerekirse CL değeri düşük ve MHz değeri yüksek Ram Bellekler en hızlısıdır ve uzun ömürlüdür diyebiliriz.

Ek bilgi olarak belleklerin çalıştığı voltaj değerleri de önemlidir. 1.5V veya 1.35V değerlerinde çalışırlar. Bilgisayarınızda var olan belleğin özelliklerine CPU-Z ile bakıp ona uyumlu, voltaj değerleri aynı bellek almanızı öneririm.