Sayfalar

23 Haziran 2013

Türkiye'deki Kaliteli E-Ticaret Siteleri ve E-Ticaret Pazarı

E-Ticaret infografik

Türkiye'de İnternet Alışverişinin Yeri
Türkiye'de İnternet alışverişi deneyen kişiler nüfusun sadece %8 ini oluşturuyor, orta vadede hedeflenen oran ise %80. Bu iki oran birbirine uzak gibi görünüyor, ancak Türkiye'de E-Ticaret siteleri ve pazar payları gün geçtikçe yükselen bir ivme ile artıyor. Hızlı yükselişin sebepleri çok açılabilir ancak temel sebepler şöyle sıralanabilir;

1) E-Ticaret Sistemi ile sanal satış mağazası açmanın maliyeti ve aylık/yıllık sabit giderleri düşük olduğundan ürün satış fiyatları çok ucuz olabiliyor. (Hemen bu noktada Girişimci Adaylarına bir uyarı yapmak gerek; Düşük maliyet derken anlatmak istediğim reel bir iş yeri ile kıyaslandığında düşük olduğudur. Yoksa 5000 TL 10.000 TL gibi rakamlara alabileceğiniz E-Ticaret Paketleri ile çok paralar kazanamayacağınızı bilmenizi isterim.)

2)
Müşteriler açısından ucuz fiyatlar kadar önemli olan diğer bir konu ise zaman kazanmalarıdır. Günümüz Türkiye'sinde özellikle de büyük şehirlerde insanların zamanı çok değerli. Bu yüzden herhangi bir ürünü İnternet alan bir kişi "Acaba şu ürünü de alabilir miyim" gibi düşünceler zinciriyle neredeyse bütün ihtiyaçlarını İnternet üzerinden sipariş eder bir hale gelmektedir.

Yukarıdaki sebeplerle Türkiye'de İnternet müşterileri ve İnternet üzerinden alışverişin hacmi hızla artmaktadır.

3) N11 ve GittiGidiyor şirketlerinin geliştirdiği E-Dükkan sayesinde bir E-Ticaret sitesi açmadan buradan dükkan satın alarak ürünlerinizi tüm Türkiye pazarında yayınlayıp satabilirsiniz. Ayrıca ürün alırken Ücretsiz Kargo özelliğini kullanmanızı tavsiye ederim. Müşteri tarafından filtreleme yapılırken Ücretsiz Kargo ile satılan ürünün alınması bir ön plandadır. Eğer E-Dükkan sistemi yazılımsal ve görsellik olarak daha da geliştirilirse butik E-Ticaret sitelerine talep giderek azalacaktır. Tabi ürün başı komisyonun burada biraz daha düşmesi bekleniyor.

E-Girişimci Adaylarına Tavsiyeler

"E-Ticaret sadece site değil, önce Girişimciliktir."

1) E-Ticaret Sitesi bir sanal dükkansa, bu dükkanın kalabalık caddelerden birinde veya birkaçında olmasını sağlayacak olanda İnternet Reklamlarıdır. Sadece E-Ticaret Sisteminizin olması demek tercih edileceğiniz ve satış yapacağınız anlamına gelmez. "Firma adınızla değil, site adresinizle reklam yapın."
E-Ticaret sitelerinin reklamlarının dönüş oranları şöyledir;
- %60 Seo (Arama motoru kelime bazlı optimizasyon) ve Google Adwords
- %20 Sosyal Medya Reklamları (Facebook, Twitter)
- %15 Arkadaş tavsiyesi
- %5 Tv, Radyo, Gazete ve diğer basılı medya reklamları

2) E-Ticaret Sisteminizi piyasada kendini ispatlamış, güvenlik sertifikaları olan, bankalar ile sanal pos ilişkilerinizi kolaylaştırıcı ve belkide en önemlisi olan Google vb. arama motorlarına uyumlu programlar yazan bir firmadan almalısınız.

Reelde yaptığı mesleği İnternet ortamına taşımak isteyen bir firmanın ortalama E-Ticaret maliyeti 15 bin liradır.

Müşterilere / İnternet Kullanıcılarına Tavsiyeler 

Peki müşteriler olarak hangi sitelere güvenmemiz lazım veya nelere dikkat etmeliyiz, makalemde bunlara değinmeye çalıştım. Aşağıda, Türkiye'deki önemli bazı E-Ticaret sitelerinden bahsettim. %60 bir oranla İstanbul merkezli olan E-Ticaret sitelerinin büyük çoğunluğunu 25-34 yaş arası Lisans mezunu insanlar kuruyor.

Hepsiburada.com D-MARKET Elektronik Hizmetler Dol.com.tr E-ticaret sitesidir. Türkiye'de adı en çok duyulan ve Güvenli E-Ticaret yapılan pazar payına sahip önemli bir sitedir. Fakat kullanıcının isteği üzerine kredi kart bilgileri veri tabanında tutulmaktadır. Önerim; kart bilgileriniz için otomatik talimat oluşturmamamız. D-Market'e ait diğer E-Ticaret girişimleri ise; Evmanya.com, Alisverissaati.com

N11.com İnternet dünyasına yeni giren Doğuş Grubuna ait olan ve yabancı yatırımcı SK Planet ile çalışan bir E-Ticaret sitesidir. Piyasaya hızlı giriş yapmıştır ve birçok ürünü barındırır. Gitti-gidiyor sistemine benzerdir. Aynı zamanda rakibidir diyebiliriz. Alt yapı olarak Garanti Teknoloji DC'lerin de barınmaktadır.
tr.wikipedia.org/wiki/N11.com
tr.linkedin.com/company/n11-com

zizigo.com Ayakkabı satışı konusunda markalaşan bir E-Ticaret sitesidir.

Akakce.com Aradığınız Ürünün en uygun fiyatta hangi E-Ticaret sitesinde olduğunu gösteren kaliteli bir sitedir. Bir ürün almadan önce burada fiyat araştırması yapabilirsiniz. Aynı zamanda Türkiye'deki E-Ticaret siteleri arasında da en çok hangisi tercih ediliyor, Müşteriler hangi siteden memnun bu analizleri de görme şansınız var.

Sahibinden.com Uzman Arge ekibi olan, Türkiye'de ikinci el ve İnternet ilanı kelimelerini yerleştiren önemli bir sitedir. Sahibinden.com genelde satış için kullanılır.

Gittigidiyor.com Dünyaca ünlü E-Ticaret sitesi Ebay'ın Türkiye iştirak sitesidir. Uzman yazılım ekibine sahip bir oluşumdur. Türkiye'de E-Ticaret denildiğinde önemli bir yeri ve ismi olan bir sitedir. PayPal ödeme sistemde vardır. GG genel satıştan çok alışveriş için kullanılır. Çünkü satış yapabilmeniz için ücret talep eder GG fakat Sahibinden'de bu iş ücretsizdir. E-Dükkan girişimi ile girişimcilere ürünlerini satması konusunda kolaylık sağlamıştır.
tr.wikipedia.org/wiki/GittiGidiyor
tr.wikipedia.org/wiki/EBay
tr.linkedin.com/company/gittigidiyor

Ciceksepeti.com Türkiye'de İnternet üzerinden online çiçek satışı yapan en iyi sitedir. Çiçekçi siteleri hazır E-Ticaret paketi kullanamıyor çünkü ürünün gönderileceği saat, tarih, zaman aralığı, nasıl gönderilmesi gerek gibi birçok ek seçenek olduğu için online Çiçek satışı yapan siteler kendi yazılım veya Arge ekibi ile sitelerini hazırlıyor.

ePttAVM.com PTT Genel Müdürlüğüne ait bir E-Ticaret girişimidir. Kargolar PTT'den geliyor. PTT Kart ve PTT Ödeme sistemlerinin daha kolay geçtiği bir sitedir.

Boyner.com.tr Giyim konusunda birçok markayı barındıran Boyner Holding şirketine ait olan E-Ticaret sitesidir. Alt yapısını geliştirip ürün bazında detaylı filtreleme olayını düzenlerlerse kaliteli giyim alabileceğiniz bir yer diyebilirim.

Önemli; Yukarıda güvenilir birkaç E-Ticaret sitesini vermeye çalıştım. Zamanla bunları güncelleyeceğim. Eğer ödeme sistemleri hakkında kuşkunuz varsa ve güvenemiyorsanız ürün alırken PayPal veya Kapıda Ödeme seçeneği olan siteleri tercih edebilirsiniz.

Kredi kartı ödemeleri ve 3D Secure ödeme yönteminin gelişmesi ile Kredi kartınızlada artık güvenle alışveriş yapabilirsiniz. SSL sertifikalı sitelerde çok bahsetmeyeceğim, zaten yukarıdaki sitelerin hepsi SSL kullanıyorlar, İnternet üzerinden ödeme alan siteler için SSL artık zorunluluk olmuştur.

Kullanılan ödeme yöntemi %90 Kredi Kartı ile sağlanıyor. Güvenli E-Ticaret siteleri Sanal POS(payu.com.tr) hizmeti vererek Kart bilgilerini asla veri tabanında tutmuyor. Tabi insanlar halen İnternet üzerinden alışveriş yapmaya bazen tereddütlü yaklaşabiliyor. Türkiye'de bu işi daha güvenli yapmanın bir başka yolu da PayPal sistemidir. Kart bilgisi vermeden otomatik alışveriş yapabiliyorsunuz.

PayPal, Türkiye'de kullanımı yaygınlaşan ve tüm bankalar ile anlaşması olan sanal dünya bankasıdır. Fakat şuan direk bir Bankamatiğe gidip PayPal hesabımıza para yatıramıyoruz. İleride Türkiye'de bir banka ile anlaşılıp bu sisteme geçilirse eminim çoğu kişi PayPal sistemini kullanacaktır. Tabi PayPal sistemi gerçek anlamda yerleşik hayatımıza girerse işte o zaman Kredi Kartlarının pabucu dama atılacaktır. Bunu da bankalar istemez.

Copyright © 2013 - Burak AVCI