Devre Anahtarlama
STM(Synchronous Transfer Mode-Eşzamanlı aktarım modu) olarak da isimlendirilebilir. Haberleşecek iki uç düğüm arasında bir yol (devre) kurulur. Bağlantı boyunca belirlenen yol kurulu kalır ve veri aktarımı bu yol üzerinden gerçekleşir. Devre tüm zaman boyunca baglı kalır. Nisbeten verimsizdir devre kullanılsın kullanılmasın %100 müşteriye tahsis edilir. Esnek değildir, veri geçişi timeslotlar şeklinde belirlendiğinden, bit akış oranı sabittir yani sabit akışlı tarfik yaratan, karşılıklı ses ve görüntü ileitşimi ugulamaları için idealdir. Devre anahtarlamalı veri aktarımında üç aşama vardır :
1) Devrenin kurulması; Bu aşamada ilgili uç düğümler arasında özel sinyalleşme
mesajları kullanılarak bir yol kurulur. Yol üzerindeki her bir noktada boş bir kanal ayrılmaktadır.
2) Veri aktarımının başlatılması; veri ağ yapısına baglı olarak analog ya da sayısal olabilir. Ses ve verinin sayısal iletimi olarak düşünülebilir ve tipik olarak çift yönlüdür.
3) Devrenin sonlanması; haberleşen uç noktaların birisinin isteği ile haberleşme kanalları sonlandırılır, kaynaklar boşaltılır.
Ses haberleşmesinde yaygın olarak kullanılır, tüm PSTN ağı bu şekilde çalışmaktadır.Konuşmak istediğimiz kişinin telefon numarasını çeviririz ve karsı tarafın telefonu açmasıyla uçtan uca bir yol kurarız. Tüm konuşma esnasında iletişim bu yol üzerinden kotarılır. Telefonu kapatmadığımız sürece bu yol bozulmaz ve konuşma ücreti yazılmaya devam edilir. Konuşmanın bitmesiyle (telefonun kapatılmasıyla) de bu yol bozulur. Ve başka konuşmalar için başka yollar kurulabilir. Eğer bu yol kurulamaz ise konuşma da gerçekleştirilemez.
Paket Anahtarlama
Paket Nedir ?
Paketler bir bağlantı sırasında aktarılması planlanan verinin küçük parçalara bölünmüş halidir. Mesaj anahtarlamanın geliştirilmiş halidir. Mesaj boyutunun değişken olması mesaj anahtarlamanın uygulamasında anahtarlarada bellek sorunu yaratır. Ayrıca uzun mesajlarda mesajin başındaki veri, mesajın sonundaki veri gelene kadar bekletilir. Bu da,zamana duyarlı uygulamalarda sorunlara neden olur. Herkes tarafından kabul edilen tek bir paket yapısı yoktur. Donanım teknolojisine bağlı olarak paket yapısı da değişir. Belli bir ağ teknolojinde paket aktarımı için oluşturulan yapıya çerçeve (frame) denir.
Paket Anahtarlama; veri tek bir mesaj halinde gönderilmez. Daha küçük boyutlardaki paketlere(tipik olarak 500 – 2000 byte ) yerleştirilir. Bu paketler; yönlendirme(routing), hata düzeltme, akış kontrolü vs.türü işlere imkan sağlayan ek bitler taşırlar. Veri hızı karşılıklı olarak eşit olmalıdır(synchronous). Bağlantı öncesinde bir veri yolu kurmaya gerek yoktur. Paket anahtarlamada aynı bağlantıya ait bir paket bir öncekinden farklı bir yolu kullanarak varış noktasına ulaşabilir. Bu da paketlerin varış düğümünde sıralanmasını gerektirir. Paketlerin varış düğümüne ulaştırılırken farklı yollar izlemesi her paketin düğümler üzerinde ayrı ayrı işlenmesi ve o an için en uygun yoldan varış düğümüne yönlendirilmesinin sonucudur. Bu nokta hataya duyarlılık söz konusu olduğunda bir avantaja dönüşür.
Anahtarlama noktaları arasındaki tek bir bağlantı zaman boyunca birden fazla paket tarafından payalşılabilir. Tek bir fiziksel devre üzerinden paket boyutuna göre birden fazla müşteri trafiği aynı anda geçebilir. Paketler sıraya sokulur ve en kısa zamanda uç noktalara ulaştırılır. Her bir istasyon(müşteri) bağlı bulundugu anahtarlama noktasına kendi hızında bağlanır. Anahtarlama noktaları hız farkını dengelemek için gerekliyse paketler saklanır(tamponlar-buffer). Paketler ağ meşgul yada dolu olsa bile kabul edilir, ağ tıkanması olmuş ise paketlerin teslim süreleri artar(delay).