21 Kasım 2015

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

Yandex'in kurumlar için verdiği mail hizmeti gün geçtikçe birçok firma tarafından tercih ediliyor. Hem mail kullanım kotası olsun, Spam mesaj güvenliğinden, toplu mail atımlarına kadar birçok konuda destek veren Yandex'in Mail alt yapısı oldukça hızlı ve kesintisiz. Kurum olarak Domain ve Hosting hizmetlerini ayrı yerlerden alıyorsanız Yandex kurum mail yine kullanabilirsiniz. Bu konuyu biraz açacak olursak;

Domain, Hosting ve (MX)Mail Server alt yapınız üç farklı yerde olabilir. Nasıl derseniz? Siz önce Domain Registration yapan bir alan adı firmasından Domain adresinizi alıyorsunuz. Domain aldığımız şirket A şirketi olsun. Sitenizin barınması için Hosting hizmeti aldığınız yerde B şirketi olsun. MX (Mail Exchanger) Mail alt yapı servisi aldığımız yerde Yandex.

Siz ilk olarak A şirketine gidip B firmasından aldığınız Hosting hizmetinin çalışması için B firmasına ait Name Server (NS) adreslerini girmeniz gerek. Yine A firması üzerinden NS yapılandırması yaptıktan sonra MX yapılandırmasınıda Yandex olarak yaparsanız siz Hosting aldığınız yerin Mail Exchanger yani Mail hizmetini iptal edip sadece barındırma hizmetini kullanmış olursunuz. Mail hizmetini ise Yandex'den almış olursunuz.

Şirketler için Yandex mail servisinin detaylı kurulumundan bahsetmiştim. Alan adınızı onayladıktan sonra Yandex Mail servisini rahatlıkla kullanabilirsiniz. MX kayıtları nedir diye bahsedecek olursak; mail hesaplarını barındıran sunuculara yönlendiren alan adınız ile ilişkilendirilmiş DNS ayarlarıdır.

Yandex Mail Exchanger Avantajları;

1) kurum.yandex.com.tr hizmeti kullanmak için ilk olarak bir Yandex Mail hesabına ihtiyacınız vardır. Bu yüzden şirket sahibi veya IT sorumlusu şirket adına bir Yandex Mail aldıktan sonra kurum Yandex özelliğini kullanabilir.

2) İster şirkette Thunderbird veya Microsoft Office Outlook kullanın isterseniz hiçbir program kullanmdan şirket maillerinizi mail.yandex.com.tr ve Yandex.Mail Android uygulaması üzerinden maillerini kontrol edebilirsiniz. Ek olarak bazı şirketler DNS kayıtlarını Yandex'e yönlendirmeye çalışıyor ve mail.domain.com olarak Web Mail arayüzü gibiymiş kullanmak istiyor. Bu yöntem yanlıştır. Konunun başında belirttiğim gibi Hosting hizmeti aldığınız firma ile bağlantınız kopar ve siteniz çalışmaz hemde gittiğim her bilgisayarda mail.yandex.com.tr adresinden mail hesaplarıma bakma imkanım varken bunu neden yapalım.

3) Yandex.Mail'in en kullanışlığı özelliği ise Android uygulamasıdır. Google Play'den Yandex.Mail telefonunuza kurduktan sonra POP/IMAP/SMTP ayarları ile uğraşmadan direk şirket hesabını Mail ve şifre girerek açabilirsiniz.

4) Gönder/Al dedikten sonra bilgisayarınıza gelen mailin aynısını gelen kutusundaki mobilde görebilirsiniz. Özellikle Microsoft Office Outlook kullanan kurumlar bu durumu ve dezavantajlarını çok iyi bilirler.

5) 1000 E-Posta hesabına kadar şirketiniz için mail hesabı açabilirsiniz. Daha fazlası için başvuru formunu doldurabilirsiniz.

6) Şirketinizin logosunu mail yönetim arayüzüne ekleyerek her mail hesabında şirket logonuz gözükmektedir.

7) Hosting sağlayıcınızda zaman zaman Mail Server problemleri, Maillerin ulaşmaması veya Gönder/Al yapamama gibi sorunlar oluşabilir, Yandex'in servislerinde bu tarz problemlerin oluşması çok düşük bir ihtimaldir.

8) Yandex, Spam faliyetlerden koruma için kendine ait teknolojileri kullanır. Tüm gelen e-postalar Dr.Web antivirüs programı ile kontrol edilir, virüslü toplu gönderiler ise Yandex e-posta sunucusu tarafından engellenir. Ayrıca size istemediğiniz bir yerden mail geliyorsa o mailleri Spam olarak işaretlerseniz bir sonraki gelişinde otomatik olarak o mailleri bir dahaki gelişinde Spam Klasörüne ekleyecektir.

9) Size gelen mailde "doc, docx, xlsx, xls, pdf" ve diğer türlerdeki dosyaları bilgisayarınıza indirmeden mail içinde görüntüleyebilirsiniz.

10) Tek seferde 25 MB boyutunda mail gönderim özelliği vardır. Hesabınıza tanımlı Yandex.Disk hesabı 2 GB boyutunda dosyaları yükleyip paylaşım linki gönderebilirsiniz.Yandex Mail ile bir film, video, görsel sunum ve toplu iş dosyalarını tek seferde dosya olarak gönderebilirsiniz.

11) Her mailin toplam kullanım kotası 10 GB boyutundadır. Posta kutunuzdaki boş alan 200 megabaytın altına indiği anda, kullanıcının düzenli olarak oturum açması ve Yandex.Posta Web arayüzüne uğraması koşuluyla otomatik olarak kutu 1 gigabayta yükseltilir.

12) Kurumunuza ait Mail giriş adresi aşağıdaki gibidir. "alanadiniz.com.tr" yerine http:// ve www olmadan domain adresinizi yazıp kurum mailine kullanıcı adınızla tarayıcıdan giriş yapabilirsiniz.
http://mail.yandex.com.tr/for/alanadiniz.com.tr

13) Yandex Varsayılan Mail: Alan adınızdaki e-posta hesaplarından dilediğinizi varsayılan yapabilirsiniz. Alan adınızın adresini içeren ancak var olmayan herhangi bir e-posta hesabına gelen e-postalar bu adrese yönlendirilecektir.

14) Başka bir sunucudan yani hizmet almayı keseceğiniz Hosting firmasından e-posta hesaplarını taşıyarak veri kaybını önleyebilirsiniz. Yandex Mail Taşıma servisini inceleyerek bu işlemi yapabilirsiniz.

15) Tek seferde en fazla 25 alıcıya gönderim yapabilirsiniz. 25 kullanıcıdan fazla çıkış yapamazsınız. Günlük gönderimde ise bir kısıtlama yoktur. Spam yaptığın anlaşılırsa hesabınız belli bir süre için gönderime kapatılır. Tekrarladığı halde hesabınız ban alacaktır.

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

E-Postalarınızı bilgisayarınızdan takip etmek için Mozilla Thunderbird programını indirip kurabilirsiniz. Programı açtıktan sonra Yeni E-Posta kısmından Bunu geç ve mevcut e-postamı kullan seçeneğine gelin.

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

Açılan pencerede Adını ve soyadınız, E-posta adresiniz ve şifrenizi girdikten sonra İleri butonuna basın. Elle yapılandırma sekmesine gelerek aşağıdaki resimdeki gibi IMAP/SMTP adreslerini ve port numaralarını girdikten sonra Bitti diyerek mail kurulumunu bitirebilirsiniz.

Kurumlar için Detaylı Yandex Mail ve Thunderbird Kullanımı

Kaynaklar
yandex.com.tr/support/kurum/about.xml
Yandex Türkiye Destek: kurum@destek.yandex.com.tr / destek@yandex.com.tr

Burak AVCI